Løvejenta fra Tomrefjord

Hun har alltid elsket dyr og reiser. Nå skal Kristine Eiken Brudevoll fra Tomrefjord gjøre begge deler. Hun drar til Sør-Afrika for passe lodne dyreunger med klør.

Løveunger i Kristiansand
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Jeg gleder meg aller mest til alt, og selvfølgelig absolutt mest til å være så tett på ville dyr, sier den 19 år gamle jenta fra Tomrefjord i Vestnes kommune.

Kristine 1
Foto: Privat / Foto

Om tre uker setter hun seg på flyet som skal ta henne ut på eventyr i Sør-Afrika, til et dyrereservat to timer utenfor Johannesburg.

Der skal Kristine Eiken Brudevoll ta vare på dyreunger man aldri finner i norsk natur. Hun skal passe små, lodne løveunger som enten har blitt forlatt av moren sin eller blitt dårlig behandlet i dyreparker.

Tenkepause

Dyr av alle slag har alltid vært hennes store interesse, og opp gjennom årene har hun hatt alt fra kaniner til hest.

Da hun var ferdig med tre år på Ålesund videregående skole, var hun likevel usikker på om hun skulle satse på å bli veterinær eller om studiene burde gå i en annen retning. Derfor tok hun seg et friår for å tenke, og så begynte hun å søke på nettet.

– Der fant jeg en veterinærstudent som hadde reist til et dyrereservat i Sør-Afrika fire ganger, forteller Kristine.

Kristine på hesterygg
Foto: Privat / Foto

Det satte i sving eventyrlysten hos den reiseglade dyrevennen. Veterinærstudenten anbefalte henne på det sterkeste å reise til dyrereservatet Ingwe utenfor Johannesburg, og Kristine bestemte seg fort. Dit skulle hun.

Siden sommeren har månedene derfor gått med til å tjene penger til oppholdet, for kost og losji må hun betale for selv. Og så har hun brukt tiden til å glede seg.

Vi må ta ansvar for eget liv.

Kristine Eiken Brudevoll

Skal lære opp løveunger

I Sør-Afrika skal Kristine være en slags reservemamma for løveungene i Ingwe som reservatet heter. Hun skal leke med dem og være rundt dem, slik at de lærer å klare seg på egen hånd.

– Vi skal gå på "lion walks", gå tur med løvene ute i det ville, sier Kristine. Der skal vi observere om de gjør tegn til å jakte.

Løveunger i Kristiansand 2
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Løvene går fritt inne på et enormt stort område som utgjør reservatet Ingwe. Her skal Kristine sammen med andre frivillige løvepassere stelle dyrene, forberede måltider og vaske innhegninger.

Hun er forberedt på at det blir mye arbeid, og forventer på ingen måte at det blir sløve feriedager i de tre månedene hun skal være der.

Tar ansvar for eget liv

Før Kristine kan arbeide tett med løveungene, må hun gjennom et sikkerhetskurs. Ingen får komme i kontakt med dyrene før de vet hvordan man håndterer dem.

– Ja, jeg må lære sikkerhetsrutiner, for du tar ansvar for ditt eget liv når du kommer dit. Det er ville dyr, og man kan ikke alltid beregne hva de gjør, forteller 19-åringen.

Først når hun virkelig er helt nær dyrene og hører løvebrølene tror hun at det kanskje går opp for henne at det er virkelighet.

Les også:

Reisevant

Tidligere har Kristine vært på flere turer. I påsken reiste hun til USA sammen med søsteren, hun har kjørt tog gjennom Øst-Europa og vært på språkreise i England.

Hun synes det er spennende å oppleve nye steder, og til neste år blir det trolig en lang reise jorden rundt sammen med to venninner. Først er det likevel Sør-Afrika som står på agendaen.

KRistine 2
Foto: Privat / Foto

– Jeg elsker å reise og jeg elsker dyr. Å kunne kombinere det på denne måten er helt unikt, mener Kristine.

19-åringen forteller at hun er vant til å klare seg på egen hånd og at hun ikke ser noe problem med å dra til reservatet alene.

Hun sier foreldrene vet at hun ikke kan sitte i ro og at hun vil oppleve verden.

– De gleder seg på mine vegne, men jeg regner med at får høre en regle om jeg må være forsiktig, avslutter Kristine med et smil.