NRK Meny
Normal

Den største idrettsdagen i familiens liv

I 25 år har alpintrening vært livet for familien Løseth i Ålesund. Lillesøster Lisa sier at få vet hvor mye Nina har ofret for idretten sin. I dag tok Nina sin første seier i verdenscupen.

Søstrene Løseth og mor

I jula fikk mamma Sissel endelig alle døtrene hjem. Fra venstre Lisa, Lene Mona, så mamma Sissel og Nina.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Det er ikke ofte at alle de fire søstrene Løseth er samlet. Men i jula fikk hele familien tid sammen.

I 25 år har alpint vært familiens store lidenskap. Alle de fire søstrene har gjort det svært bra. I VM i Val D`sere i 2009 deltok Nina, Lene og Mona Løseth på det norske laget. De skrev verdenshistorie da alle tre fikk være med i slalomrennet i VM. Aldri før har tre søstre deltatt i samme verdenscuprenn.

Bare lillesøster Lisa valgte å prioriterer skole og venner i fremfor en alpinkarriere. Hun har fulgt søsteren Ninas opp og nedturer, og vet hvor mye en må ofte for å nå verdenstoppen.

Nina har ofret enormt mye

Lisa Løseth

Lisa Løseth sier at det er få som vet hvor mye storesøster Nina har ofret for å nå dit hun er i dag. I verdenstoppen i slalom.

Foto: NRK

– Nina har fått reise jorden rundt, og fått mange gode opplevelser. Men hun har ofret hele ungdomstiden sin. Hun har tre dager juleferie i sesongen, og sommerhalvåret er det tre daglige barmarks-økter. Det blir en livsstil, og du må være lidenskapelig. Det er et stort offer som ligger bak seieren til Nina i dag, sier lillesøster.

Selv var hun også en svært lovende alpinist, og kunne nådd like langt som sine søstre.

– Jeg valgte å prioritere skole, og ha en ungdomstid her med venner og mange opplevelser. Det ble mitt valg, sier Lisa.

Komm.: Thomas Lerdahl og Bjarne Solbakken.

Se Nina vinne i Italia.

5.januar 2016 vil alltid være en viktig dato i familien Løseth sine liv. Da Nina kjørte inn til sin første seier i Santa Catherina i Italia i ettermiddag, jublet og feiret søstrene som om de selv hadde vunnet. Alle unner de Nina den suksessen hun nå opplever.

– Dagen i dag er uten tvil et høydepunkt for hele familien etter 25 års arbeid. Endelig! Nina har ofret så mye, og ikke minst mamma og pappa som har ofret så mye for oss alle. De har reist land og strand rundt med oss i alle år. Dette er bare helt fantastisk, sier Lisa.

Mamma gjemte seg på badet

Lisa og Lene Løseth

Både Lisa (t.v.) og Lene Løseth er klar over hvor mye som må ofres for å nå verdenstoppen i alpint. I dag lykkes Nina.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Under dagens renn satt Lisa og mamma Sissel hjemme i Klokkersundet og fulgte rennet.

– Da hun gikk i mål hylte jeg av glede og hoppet i sofaen. Da kom mamma springene ut fra badet. Hun turde ikke se på rennet. Etter seieren sprettet vi en sjampanje og feiret, sier Lisa.

Lillesøster og hele familien gleder over Ninas suksess. Lisa tror at storesøsteren nå har fått blod på tann, og vil være med i verdenstoppen i flere år fremover.

– Hun er i sitt livs form, og hun blir bedre og bedre. Om to år er det OL. Jeg tror hun er med der å kjemper helt i toppen. Dersom Nina vil har hun mange år foran seg i verdenstoppen, Hun er jo bare 26 år ennå, smiler lillesøster Lisa.

Herrealpinistene våre er best i verden. Litt i skyggen av fremgangen har denne 26-åringen fra Ålesund endelig gitt kvinnelaget et løft. Nina Løseth var lenge mest kjent for å være en av tre lovende alpintsøstre fra Spelkavika. Nå er det resultatene man snakker om, resultater som har rørt hele familien.

NRK besøkte familien hjemme i Klokkersundet lille julaften.