Loppemarked er som en tidsmaskin

– Når jeg er på loppemarked kan jeg reise tilbake i tid. Her finner jeg ting som jeg husker fra barndommen, sier Berit Elise Myklebust Kvalvik. Ho har slått seg ned i en gammel sofa som nå skal selges på loppemarkedet til Spjelkavik Idrettslag i Ålesund.

Berit Elise Myklebust Kvalvik

Berit Elise Myklebust Kvalvik finner mange gamle minner på loppemarkedet til Spjelkavik Idrettslag.

Foto: Frode Berg / NRK

I sofaen ligger puter som ligner dem foreldrene hadde hjemme. Det er dette hun vokste opp med. Loppemarkedet en tidsreise i gamle minner.

– Jeg ser om jeg finner noe jeg trenger, men det er ikke noe spesielt jeg leter etter. I dag fant jeg en puff til skinnsalongen min med akkurat samme farge som resten av møblene. Den bare sto der og ventet på meg. Loppemarked er både billig, nyttig og artig.

Tegneseriene og bøkene du husker

Loppemarkedet til Spjelkavik Idrettslag i 2016

Til årets loppemarkede har det kommet inn spesielt mange bøker og tegneserier.

Foto: Frode Berg / NRK

Bøker og tegneserier ligger på bestselgerlista på årets loppemarked. Det bekrefter loppemarkedsgeneralen, Lill Rustad.

– Det er ikke like mye møbler i år som tidligere, men bøker og tegneserier går veldig bra, sier Rustad og håper på at også årets loppemarked skal bli en suksess for idrettslaget. Hun sier pengene kommer godt med. De håper å tjene opp mot hundretusen kroner i løpet av helga.

En av dem som er glad i tegneserier er Carl Henrik Huse. Han kommer med et bredt smil borte fra tegneseriebordet. Med seg har han en gammel klassiker. Bladet "Tempo" er det mange som husker, det ble gitt ut mellom 1966 og 1979.

Carl Henrik Huse

Carl Henrik Huse leter etter gamle tegneserier.

Foto: Frode Berg / NRK

– Du så nokså fornøyd ut når du var ferdig med handelen?

– Ja, jeg samler litt. Det er spennende å se hva jeg finner. Disse Tempo-bladene er det mange som vil ha. Mange har vokst opp med dem, og det er bra kvalitet. Nå gjelder det å komme seg hjem og få seg en stille stund med litt lesing. Jeg skal ta godt vare på dem.

Huse har med seg sønnen sin, men han virker ikke like interessert i de gamle tegneseriene. Han ser seg litt sjenert rundt. Kanskje han jakter på barnebøkene?

Barnebøkene får et nytt liv i et annet hjem

Susanne Oterhals og datteren Othelia Aurdal

Susanne Oterhals og Othelia Aurdal jakter på barnebøker og leker.

Foto: Frode Berg / NRK

– Jeg syns det er spennende. Her kan du finne mange forskjellige skatter, spesielt barnebøker til en lav pris, sier Susanne Oterhals. Sammen med Othelia Aurdal leter hun spesielt etter bøker om Ole Brum. Her er det mange fine godnatthistorier. Og så har hun funnet litt sandkasseleker og en bamse.

– Vi har også spist litt. Det er en fin opplevelse å være på loppemarked.

Inntekter for idrettslaget

Lill Rustad

Loppemarkedsgeneral Lill Rustad håper at loppemarkedet vil gi gode inntekter til idrettslaget også i år.

Foto: Frode Berg / NRK

– I år mener jeg vi har fått til et veldig bra loppemarked. Det ser ut til at folk liker seg og finner mye de gjerne vil kjøpe. Vi har fått inn mange fine ting. Folk er flinke til å sortere ut det som er gammelt og dårlig, sier lederen av loppemarkedskomiteen i Spjelkavik Idrettslag, Lill Rustad.

– Har du kjøpt noe selv?

– Det er mye jeg kunne ha lyst på, men egentlig så har jeg blitt pålagt kjøpestopp av mannen min. Hun smiler når hun sier det, og det er nok ikke helt sikkert at hun klarer å holde seg unna.

Rustad understreker at det ikke er flaut å gå på loppemarked. Det er tvert imot kult å kjøpe gamle og brukte ting.

Ser vi noe som passer så kjøper vi det

Kjell Magne Myrhaug og sønnen Magnus Wullum Myrhaug

Kjell Magne Myrhaug og sønnen Magnus Wullum Myrhaug tar det helt med ro. Kanskje kjøper de noe hvis de finner noe helt spesielt.

Foto: Frode Berg / NRK

Utenfor idrettshallen møter jeg to karer som kommer slentrende bortover veien.

– Jeg skal se om jeg finner noe spennende å ha oppe i ei hylle. Kanskje også et lite kaffebord eller noe sånt. Jeg vet ikke sikkert, sier Kjell Magne Myrhaug. Det ser ut som de tar det nokså rolig. Han og sønnen Magnus har det ikke så travelt med å komme først i køen.

– Det er ikke så nøye. Kanskje finner jeg noe som kan passe hjemme.

– Men hvorfor går du ikke i butikken og kjøper det du vil ha?

– Jeg syns det er bra med gjenbruk. Det er fint om de tingene vi trenger går fra person til person, da er det ikke bare de store selskapene som tjener penger på det.

Like etter forsvinner de inn i idrettshallen sammen med nesten 500 andre. Noen bruker albuene for å få med seg det de vil ha, andre rusler rundt og ser.

Noen har spisse albuer

Det er ikke alle som bare kommer for moro skyld. Noen er her for virkelig å kjempe om akkurat det de ønsker seg mest. De står fremst i køen lenge før loppemarkedet åpner. De vil helst ikke snakke med journalister, og de spurter inn i lokalet så snart dørene glir tilside.

– Det er noen som blir litt for ivrige og albuer seg fram i køen. Det som er spesielt er at det er de eldste som kan være de mest hensynsløse. Her er det hver mann for seg selv, sier Therese Brunstad. Hun er litt forsiktig når hun kommer med kritikk og understreker at det ikke er noe stort problem. De fleste oppfører seg skikkelig.

Kjetil Ermesjø og Therese brunstad

Kjetil Ermesjø og Therese Brunstad har opplevd at mange brøyter seg fram for å få akkurat det de vil ha.

Foto: Frode Berg / NRK

Therese Brunstad kommer sammen med Kjetil Ermesjø. Lettere ironisk sier han at han til nå bare har fått en "liten dytt".

– Jeg ser jo at volk er ivrige her. Det gjelder det å komme først fram. Heldigvis har jeg sluppet unne det verste, men jeg har sett andre som har fått seg noen nokså kraftige sammenstøt. Rundt møblene var det mest kaos, sier Ermesjø.

Hun skulle gjerne hatt en sparkesykkel

Chelsea Sand jakter egentlig på en sparkesykkel. Hun ser seg rundt, men finner ingen som passer. De er for små.

Chelsea Sand

Chelsea Sand ser etter sparkesykkel, men finner ingen som passer.

Foto: Frode Berg / NRK

– Det er mye billig her og nå prøver jeg altså å finne en sparkesykkel, men foreløpig har jeg bare funnet et mobildeksel til ti kroner. Det er jeg egentlig veldig fornøyd med, sier Chelsea Sand.

Faren Ole-Tommy Sand er glad for at loppemarkedene kan være en motvekt til kjøpesentrene.

– Her er det ikke så høytidelig og snobbete. Akkurat nå ser jeg ikke etter noe spesielt, men hvis jeg finner noe så er det ofte rimelig. Jeg fant en sykkel på loppemarked for ti år siden, og den bruker jeg fremdeles.

– Er det mye her som ikke er noe å ha?

– Det finnes nok noe, men jeg tror folk syns det er litt gøy. De kjøper kanskje noe i år, og så på neste loppemarked leverer de det inn igjen. Alt går litt på omgang, sier han.

Ole-Tommy Sand og datteren er her først og fremst for å ha det hyggelig, og å få med seg den gode atmosfæren de finner på loppemarkedet i Spjelkavik som holder åpent både lørdag og søndag.