Normal

Lokalsamfunnet er sjokkert etter boligbrannen

Innbyggere i Ulsteinvik er sjokkerte etter boligbrannen natt til søndag. Det har resultert i et enormt engasjement.

Valaker, bustadbrann

ALVORLIG: Oddny Ekroll, Gro Lothe og Agnes Hareide synes det er alvorlig og skummelt at brannen var påtent. De håper saken blir nøye etterforsket.

Foto: Andrine Davidsen / NRK

Ulstein kommune melder mandag ettermiddag at de nå har funnet et nytt sted å bo til de aller fleste, men at de mangler en del møbler. Ifølge kommunens nettside er det størst behov for kjøkken- og stuemøbler.

I tomannsboligen som natt til søndag ble påtent bodde det to familier. Den ene familien kom opprinnelig fra Somalia, den andre fra Afghanistan. De er nå innlosjert på Quality Hotell Ulstein mens Ulstein kommune hjelper familiene med å finne bosteder.

Lokalt engasjement

Ordfører Knut Erik Engh

HEKTISK: For ordfører i Ulstein kommune har mandagen vært en hektisk dag. – Det har vært altoppslukende, sier han. Ordføreren prøver å ta godt vare på begge familiene som er rammet av brannen.

Foto: Andrine Davidsen / NRK

– Den ene familien har sjekket ut av hotellet på eget ønske og har skaffet seg et sted å bo, sier ordfører i Ulstein kommune, Knut Erik Engh.

Engh sier engasjementet for å hjelpe er stor. Han har fått mailer, SMS og telefoner hele dagen fra mennesker som vil hjelpe å finne bosted til familiene.

– Omtanke fra de lokale hjelper familiene enormt mye. Det blir satt stor pris på at alle vil hjelpe til, sier han.

Les mer:

– Det er uforståelig

På Valaker bakeri på Blåhuset i Ulsteinvik er Agnes Hareide, Oddny Ekroll og Gro Lothe sjokkerte.

– Jeg skjønner ikke at noen i Ulsteinvik kan gjøre noe sånt mot noen, sier Oddny Ekroll.

Agnes Hareide tenker også på hva de to utenlandske familiene kan ha opplevd tidligere.

– Det er trist at når man kommer til Norge, som skal være så trygt, og så mister man alt i en påtent husbrann, sier hun.

De stusser også over at samme hus ble påtent for tre uker siden, selv om politiet avviser at det er noen sammenheng. Etterforskningsleder Grete Hjelle ved Sunnmøre politidistrikt sier mandag til NRK.no at brannen natt til søndag ikke har noen sammenheng med brannen i samme hus for tre uker siden.

Hun bekrefter også at det er funnet en bensinkanne like ved branntomta.

– Man er trygge

Fungerende lensmann ved Ulstein og Hareid lensmannskontor, Egil Rustad, slår fast at folk kan være trygge i Ulsteinvik. Men han skjønner likevel at innbyggere og naboer er urolige.

– En oppklaring vil være det beste for å få tilbake en skikkelig trygghetsfølelse, sier han til NRK.no

Les mer:

Innsamling av klær

Søndag skrev Hødd på sine Facebook-sider at de samlet inn klær og sko til familiene som ble rammet av brannen natt til søndag.

«Fleire av gutane som vart ramma av brannen i dag er aktive i IL Hødd Fotball. Gutane har mista det meste av kle og sko. Fleire har tatt kontakt med oss i Hødd for å hjelpe til. I Kultursalen på Quality Ulstein Hotell er det no mogleg å levere inn dette. Gutane er i tenåringsalder og bruker frå 41 og oppover i sko».

– Det var et enormt engasjement og vi har fått inn masse klær og sko til jentene og guttene i familiene, sier André Gardshol, medieansvarlig i Hødd.

Familiene har hentet de klærne de trengte. Gardshol forteller at resten blir gitt til Flyktninghjelpen.