NRK Meny
Normal

Kun lokale trenere: – Det er ganske unikt

I både AaFK og MFK er det kun lokale folk i trenerteamene. Reidar Vågnes har vært trenerkursleder for tre av dem og tror de lokale impulsene kan være positivt for utviklingen av fotballen i fylket.

Reidar Vågnes

INSTRUKTØR: Reidar Vågnes har vært trenerkursleder for Erling Moe, Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Erling Moe

MOLDEASSISTENT: Erling Moe mener det kan være positivt med utenlandske impulser.

Foto: Hans-Olav Landsverk

De siste sesongene har det vært et dalende antall utenlandske trenere i eliteserien. I stedet satses det på lokale trenere, og i Molde FK og AaFK er både hoved- og assistenttreneren lokale.

Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft utgjør sunnmøringenes trenerduo, mens Ole Gunnar Solskjær og Erling Moe leder romsdalslaget til kamp.

– Det er ganske unikt. Normalt har du kanskje importert en hovedtrener og hatt en lokal assistenttrener, men her går de for lokal hoved- og assistenttrener. Det tror jeg er positivt for utviklingen. Skal vi bli stabilt gode må vi utvikle både spillere og trenere til toppfotballen, mener Reidar Vågnes, som har vært trenerkursleder for alle de nevnte bortsett fra Solskjær.

Han har vært trener og sportslig leder i en årrekke, men skal være instruktør på A-lisenskurset, som er det høyeste i Norge, for 18 gang til sommeren.

Av de 16 eliteserieklubbene har sju en trener født i samme fylke som klubben holder til.

Verdier og identitet

Trond Fredriksen

TRENER: Reidar Vågnes mener Trond Fredriksen har sin eksamen denne sesongen.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– En lokal trener kan kanskje i større grad ta vare på de verdiene og den identiteten klubben vil ha. Vi ser ofte at en ny trener tar med seg en ny kultur og en ny identitet, og endrer på ting, sier Vågnes, men understreker samtidig at det i andre tilfeller kan være nødvendig.

– Det er ikke tvil om at fotballen også handler om fornying og da er det klart at en trener utenfra kan komme inn med nye ideer.

Vågnes har tidligere vært trener i MFK og kjenner Erling Moe fra den tiden. Det ble et gledelig gjensyn da Moe var en av deltakerne på fjorårets prolisenskurs.

– Da fikk jeg komme veldig nært og tett på han og jeg må si at han virkelig imponerte meg. Erling står fjellstøtt som menneske med solide verdier og faglig er han på et veldig høyt nivå. Han kan trene på høyeste nivå i Norge, det er jeg ikke i tvil om, sier trenerinstruktøren som mener hvilket menneske du er, den faglige kompetansen og formidlingsevnen avgjør om du kan bli en topptrener.

Moe: – Plusser og minuser

Erling Moe, som tok over Moldes A-lag en periode da Tor Ole Skullerud fikk sparken, takker ydmykt for rosen fra Vågnes, og er enig med sin gamle instruktør om fordelene og ulempene en utenlandsk trener kan gi.

– Jeg vil tro at det finnes plusser og minuser med begge deler. Vi må ikke være blåøyde og tro at det ene er bedre enn det andre. Det er veldig bra med lokale krefter som kjenner klubben og det lokale miljøet, men jeg har gode erfaringer med folk utenfra som bringer med seg nye elementer inn, forteller Moldes assistenttrener.

Moe synes det er artig at både Molde og Aalesund har lokale trenere.

– Mange klubber som tidligere har hatt utenlandske trenere innser at det ikke nødvendigvis er bedre med utenlandske trenere enn norske, mener han.

Fredriksens eksamen

Karl Oskar Fjørtoft

ASSISTENT: Karl Oskar Fjørtoft er tidligere AaFK-spiller og nå assistenttrener i klubben.

Foto: Åge André Breivik / NRK

Reidar Vågnes trekker fra Ståle Solbakken og Ronny Deila blant dem som har imponert mest med han som instruktør.

Nå er han spent på hvordan Fredriksen og Fjørtoft løser utfordringene denne sesongen.

– Dette er eksamenen deres synes jeg. I fjor fikk de, i hermetegn, litt gratis da de tok over midt i sesongen. Det er i år de skal vise at de har det som skal til for å være topptrenere i Norge. Det blir veldig spennende å følge med og jeg har sansen for begge to, sier Vågnes.