Hopp til innhold

Lodve gleder seg til fortsettelsen

Fylkesmann Lodve Solholm blir engasjert når han snakker om det framtidige kommunekartet i Møre og Romsdal. Om ett år leverer han forslaget sitt.

En engasjert fylkesmann Lodve Solholm tegner og forteller

Fylkesmann Lodve Solholm blir engasjert av å snakke om kommunegrenser i Møre og Romsdal

Foto: Trond Vestre

Nå starter arbeidet med å legge puslespillet. Hvilke kommuner vil «gifte seg» med naboen og hvem vil fortsatt være «single»? Fylkesmann Lodve Solholm samlet onsdag rådmenn og ordførere til et stort møte om kommunereformen- altså hvordan kommunene skal se ut i framtida.

Trangt om plassen for å høre om kommunereformen

Fullt hus da ordførere og rådmenn møttes i Molde for å snakke om kommunereformen

Foto: Trond Vestre

Tegner nytt kart

Lodve Solholm og staben skal nå sette seg ned og se på hvordan kartet kan bli etter de vedtakene som er gjort i kommunene om samarbeid og sammenslåing.

– Vi har frist til 1. november 2016 med å bli ferdig med vår anbefaling til Kommunaldepartemnetet om hva vi synes skal være den riktige kommunestrukturen i Møre og Romsdal, sier Solholm.

Han understreker at han er forpliktet til å anbefale en kommunestruktur og lover å lage en helskaplig innstilling.

Spenningsmoment og snublesteiner

Lodve Solholm er spent på om de nye kommunepolitikerne kommer til å ha like stort engasjement som de som ga seg etter valget i høst.

Ordførere og rådmenn i diskusjon

Ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) i Stranda, varerordfører Per Magnus Bedal (Sp) i Norddal, ass.rådmann Kjartan Lied i Stranda og rådmann Astri Eidsvik i Ålesund diskuterer livlig

Foto: Trond Vestre

– Det er viktig at de nye får kunnskap om hvorfor arbeidet er satt i gang og at de har et bevisst forhold til det, sier Fylkesmannen. Jeg legger ikke skjul på at jeg ble litt skeptisk valgnatta, men nå er jeg tilbake i troen på at det skal bli en god prosess og at Møre og Romsdal skal være langt framme i den.

Solholm sier det ligger en stor utfordring for alle å se inn i glasskula når det gjelder framtida. Han sammenlikner det som nå skal skje med omstillinger i næringslivet.

– Tenk på fiskebåten. Den gamle gode som fisket godt, men som i dag ikke holder mål. I dag er det andre krav til komfort og sikkerhet og den skal lenger ut på havet enn de gamle. Slik må vi tenke for kommunene også, sier den engasjerte fylkesmannen. Vi må ta med oss alt som er bra i gamlekommunen inn i den nye.

Les også: Vender tommelen ned for en stor regionkommune i Romsdal