LO og NHO vil endre permitteringsreglene

LO-leder Gerd Kristiansen ønsker blant annet å endre bedriftenes egenandel og senke antall lønnspliktige dager.

Created by InfoDispatcher

På Fiskerstrand verft har de permittert 22 arbeidere frem til mai. Denne metoden velger også mange andre bedrifter i Møre og Romsdal, på grunn av dagens permitteringsregler.

I dag er reglene slik at bedriftene må betale lønn til sine permitterte ansatte i opptil tyve dager. Antall dager ble doblet i 2014, dermed sparer bedriftene mer på å si opp sine ansatte istedenfor å permittere.

LO-lederen besøker Fiskerstrand verft

Else-May Botten, Rolf Fiskerstrand og Gerd Kristiansen.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Fredag var LO-leder Gerd Kristiansen på besøk hos Fiskerstrand verft, for å høste erfaringer hun skal ta med seg til arbeidsminister Robert Eriksson.

Permitteringsreglene skal nemlig opp til ny diskusjon.

– Egenandelen til bedriftene må senkes til ti dager igjen. Dessuten må man lage fleksibilitet i avtalene som gjør at bedriftene eksempelvis kan drive med opplæring av sine ansatte mens de er permitterte, sier Kristiansen til NRK.

Fikk klar beskjed

Under verftsbesøket fikk Kristiansen klar beskjed om å endre reglene. Verktøysjef Terje Brook er en av dem som har opplevd å få permitteringsvarsel.

Terje Brook

– Det var kanskje litt surt å få beskjeden, men det er jo bare for en kort periode, sier verktøysjef Terje Brook.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Det var kanskje litt surt å få beskjeden, men det er jo bare for en kort periode. Det hadde vært verre hvis man visste at det ikke var mulig å få jobb her i fremtiden, sier Brook.

HR-ansvarlig ved verftet, Elise K.N Gjermundrød sier det er uheldig for begge parter dersom man må si opp folk.

– Det fører til et veldig stort tap både for bedriften og den ansatte. Hvis man kan permittere så er det bare for en kort periode når det er tørke, sier Gjermundrød.