Liten oljefare nord for Stad

Oljeutslippet fra Statfjord A-plattforma er det nest største i norsk oljehistorie, men det er liten fare for at oljen skal nå kysten av Møre og Romsdal.

Oljelekkasjen

Oljelekkasjen

Foto: Kystverket / SCANPIX

Omkring 4000 kubikkmeter råolje har havna i sjøen etter ein lekkasje under oljelasting. Statfjord A-plattforma ligger ca. 160 km vest for Florø.

Liten fare

Remi Teistklub

Remi Teistklub

Foto: Picasa 2.7

Arnstein Kjøstheim ved Meteorologisk Institutt sier det er liten fare for at oljen skal nå kysten av Møre og Romsdal.

- Vi har beregna drifta fram til midt på dagen fredag. Oljen driver forholdsvis sakte mot øst-sørøst, og når ikke land på den tida. Hva som skjer lenger fram i tid, kan vi ikke si nå

Leder i Møre og Romsdal Fiskarlag, Remi Teistklub mener utslippet kan få konsekvenser for fiskerinæringen.

- Det er bekymringsfullt. For omdømmet til fiskerinæringa er det skadelig, sier Teistklub.

Overvåker situasjonen

StatoilHydro jobber nå på spreng med å få samla opp frittflytende olje fra havoverflata ved Statfjord A-plattforma vest for Florø i Sogn og Fjordane. Kystverket og Petroliumstilsynet overvåker situasjonen, og flere oljevernfartøy er på veg til området for å hjelpe til med arbeidet. Pressekontakt i Petroliumstilsynet Inger Anda seier situasjonen er alvorlig.

Det er meldt om 7 meter høye bølger og 45 knops vind i området, som ligger rundt 160 kilometer fra land.

Føreløpig er det for tidlig å si hvilke skader oljeutslippet kan medføre. De kraftige værforholda gjør at oljen raskt brytes ned i sjøen, men skulle den nå land kan det få store følger. Det bekymrer Fiskarlaget.

- Vinden og strømmen greier ikke jeg å spå, men jeg tror vi kommer til å merke det her på kysten av Møre og Romsdal, sier Teistklub.