Linnéa får Tabuprisen 2012

Forfatter og tidligere blogger Linnéa Myhre (22) er tildelt Tabuprisen 2012 fra Rådet for psykisk helse.

Video La Linnèa Leve - Episode 1

– Psykisk helse er et tema som berører alle, men som mange kanskje ikke forstår, sier Linnéa Myhre.

Foto: Nyhetsspiller

Evig søndag

'Evig Søndag' er tittelen på Linnéa Myhre sin bok, som ble gitt ut i 2012.

Foto: Tiden forlag

Juryen begrunner tildelingen av prisen med at Myhre når fram til unge om psykisk helse gjennom boka «Evig søndag», som hun nettopp har forfattet.

– I år har hun med en av årets viktigste romaner – «Evig søndag» igjen vist at hun kan sette ord på følelser og livserfaringer på en direkte og engasjerende måte, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

– En ære

Selv er Myhre glad for å motta prisen, men sier det aldri var meningen at boken skulle få særlig oppmerksomhet.

– Det er jo en ære å få Tabuprisen, og det føles som om jeg har berørt et viktig tema som trenger åpenhet, sier forfatteren.

– Hvor viktig var det for deg å fokusere på psykisk helse?

– Det var egentlig aldri hensikten. Jeg skrev bare om det jeg hadde lyst til, uten mål om å drive noe propaganda mot psykisk helse. Dette temaet er bare noe hverdagslig som foregår inne i hodene på folk, som kanskje ikke alle forstår.

På spørsmål om hun har andre prosjekter på gang, svarer Myhre at det ikke foreligger umiddelbare planer om det, men at fremtiden får vise hva som skjer.

Glad for åpenhet

Tove Gundersen

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.

Foto: Steinar Sværen

Generalsekretær Gundersen i Rådet for Psykisk Helse sier at det å sette dagsorden kan være til god hjelp for mange som strever med livene sine.

– Fra en tilværelse som beskrives så mørk at hun ikke lenger har lyst til å våkne, så ser hun nå i etterkant muligheter. Hun viser at sårbarheten kan føre henne videre også. Nå sier hun at livet har muligheter. Det er viktig for andre å ta del i, det gir også andre håp, sier Gundersen.

Hun understreker at Rådet for psykisk helse er veldig glade for Myhres mot og åpenhet.

– Vi tror at dette bidrar til at andre kommer videre og får hjelp. Vi vet at det å dele er viktig, sier Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.