Lillian (33) er fylkets beste fjøsavløser

Hun er oppvokst på gård, men har ikke ønske om å drive for seg selv. Nå er hun kåret til «Årets avløser» i Møre og Romsdal.

Lillian Bergesen

AVLØSER: Lillian Bergesen fra Vanylven er avløser på fem gårdsbruk på øyene. Nå tildeler Landbruk Nordvest henne prisen for den beste fjøsavløseren i fylket.

Foto: Arne Flatin / NRK

Lillian Bergesen

Lillian Bergesen, «Årets avløser» 2016.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Jeg fikk en telefon om morgenen da jeg var ferdig i fjøset. Det var en kar som gratulerte meg. Jeg hadde ikke peiling på at jeg var nominert en gang, forteller Lillian Bergesen.

Bergersen hjelper fem gårdsbruk på Kvamsøya, Sandsøy og Voksa i Sande kommune. Under Landbruk Nordvest førjulsmiddag i Molde på torsdag, blir hun tildelt prisen for «Årets avløser» i Møre og Romsdal.

– Det var en veldig hyggelig overraskelse. Det er veldig kjekt å bli satt pris på, forteller hun.

Får mye ros

Gårsbruker Rasmus Ristesund på Kvamsøya setter stor pris på at Bergersen kan stille som avløser og mener det er viktig for bøndene å få litt fri.

Rasmus Ristesund

Rasmus Ristesund, gårdseier på Kvamsøya.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Det er veldig viktig for å få seg noen dager fri av og til. Muligheter til å reise bort og gjøre noe annet. En må ha noen en kan stole på, og det har vi, sier Ristesund.

Tallet på avløsere har gått ned, i takt med tallene på gårdsbruk. Selv om 33-åringen fra Sylte i Vanylven er oppvokst på gård, har hun ingen interesse av å drive selv.

– Da får jeg styre med dyrene og så slipper jeg alt papirarbeidet, sier Bergesen.

For henne er dette det gode liv.

– Jeg synes det er kjempe greit. Det er en god jobb og det er kjekke folk og dyr jeg jobber med. Da er alt bare velstand.

– Det er veldig flott, for hun fortjener det. Hun er veldig flink og pålitelig, legger Ristesund til.