Leverer toaletter til fotball-vm i Brasil

Om det skulle «gå i dass» for det norske fotballandslaget i VM-kvalifiseringen, har Norge allerede sikret seg en deltaker. Når nøden er på sitt største blir toaletter fra Sunnmøre redningen på stadionanleggene i Brasil.

Video JETS TOALETT FOTBALL-VM

Jets på Hareid skal levere toaletter til fotball-vm i Brasil.

Firmaet Jets på Hareid har klart å kvalifisere seg til fotball-VM i Brasil om to år. Og de kommer til å spille en avgjørende rolle, både for aktive, funksjonærer og publikum.

– Kort vei til toalettet

I den knallharde finalen mellom flere internasjonale konkurrenter, kom toalettprodusenten Jets seirende ut. De har nå sikret seg storkontrakt med de lokale arrangørene og FIFA.

Bjarte Hauge

Bjarte Hauge er divisjonsleder i Jets på Hareid.

Foto: Brede Røsjø / NRK

– FIFA har satt krav om at det skal være en minimumsdistranse fra hver sitteplass til toalettet. Den distansen skal være på maksimalt førti meter. Det betyr at det må være relativt mange toaletter tilgjengelig, sier divisjonsleder Bjarte Hauge i Jets.

– Norsk teknologi

Jets har utviklet en teknologi med vakuumbaserte toaletter. Toalettene brukes på skip, tog og i bygninger der man ikke har valgt avløp til kloakknettet. Toalettene er blitt ekstra populære der det er restriksjoner på bruken av vann. Også skjerpede miljøkrav har gjort toalettene populære, da et vakumstystem fører innholdet til tanker og ikke ut i kloakknettet.

Det er det nye fotballstadionet i Fortaleza som skal utstyres med toaletter fra Jets. Stadion har plass til 70.000 tilskuere, og det er 900 vakuumtoaletter som skal leveres fra Hareid.

– Den første norske VM-deltageren

Lennart Korsnes

Lennart Korsnes er tillitsvalgt på Jets på Hareid.

Foto: Brede Røsjø / NRK

12 kraftige vakuummaskiner må til for å håndtere det som folket på stadion etterlater seg i løpet av kampene. Det er en stolt tillitsvalgt ved Jets som viser fram en av disse maskinene.

– Dette er faktisk den første norske VM-deltakeren. Dette blir spennende. Jeg er fotballinteressert selv. Så det er veldig gøy å få være med på å lage noe som skal være på stadion. Kanskje får jeg meg en tur nedover, spør tillitsvalgt ved Jets, Lennart Korsnes.