Hopp til innhold

Ferierer på en femtilapp i uka

Å være turist i verdens dyreste land er ingen spøk. Men med litt pågangsmot og eventyrlyst er 50 kroner i uka nok. Det er denne kompisgjengen fra Litauen levende bevis på.

Haikere fra Litauen i Geiranger

Haikerne fra Litauen synes folk i Geiranger er åpne og trivelige.

Foto: Håvard Ketil Sporsheim / NRK

Rimelige direktebilletter fra Vilnius til Vigra var all motivasjonen 18-åringene trengte for å hive seg rundt og dra av gårde på en sommerferie noe utenom det vanlige.

– Vi har pakket med oss all maten vi trenger, og sover i telt. Alt vi har brukt penger på er ferjene, egentlig, sier Paulius Serva.

Sammen med klassekameratene Linas Lescinskas, Tomas Sipko, Tomas Mackus og Jonas Zamaitaitis har han den siste uka haiket og vært fjellturist i Geiranger.

Litauere på tur

Klassekameratene Paulius Serva, Linas Lescinskas, Tomas Sipko, Tomas Mackus og Jonas Zamaitaitis har den siste uka haiket og vært fjellturist i Geiranger.

Foto: Magnus Peter Harnes / NRK

Eventyrlystne

Kun to av dem hadde vært i Norge ved tidligere anledninger. Men når muligheten bød seg var det ingen tvil om guttegjengen skulle dra eller ikke.

– Det eneste jeg gjorde av forberedelser var å kjøpe fjellsko. Så pakket vi, og dro, sier Tomas Mackus.

På forhånd hadde de hørt om stive priser og et lukket norsk folk. De stive prisene stemte, ifølge guttene, men overraskende blide og behjelpelige nordmenn har gjort at turen ga mersmak.

– Med én fikk vi rabatt på ferja, fordi han hadde et ferjekort. Det var veldig snilt, sier Sipko. Guttene er samstemte om at det var langt lettere å leve på lite, og samtidig få en fantastisk tur, enn forventet.

– Det er jo noe helt annet, noe ingen av oss har gjort før. Og det har vært lettere enn forventet å komme seg fram og tilbake. Litt pågangsmot, og lysten til å alltid se noe nytt, oppleve noe spennende, er det som driver oss fremover, sier Sipko.

Haiketur

Turen startet på Vigra, gikk så til Ålesund, før de vendte snuta mot fjord og fjell i Geiranger.

– Transport har ikke vært et problem. Noen yngre folk er kanskje litt skeptiske til å ta på haikere, fordi de er redde. Men vi har fått skyss av mange eldre mennesker. Og utlendinger, som kanskje er mer vant til haiking som reisemåte, sier Zamaitaitis.

Trivelig på tur

Haikerne fra Litauen synes det er overraskende lett å leve på lite i Norge.

Foto: Håvard Ketil Sporsheim / NRK

Guttene berømmer reiselivskontoret i Geiranger for særdeles god hjelp, selv når de gjorde det klart at de ikke hadde anledning til å legge igjen penger i området.

– Uten dem hadde det blitt veldig vanskelig. Også folk på gaten i Geiranger er blide og åpne, på en helt annen måte enn det vi er vant med hjemmefra, sier guttene.

De kjenner seg overhodet ikke igjen i påstanden om at nordmenn er vanskelige å komme i kontakt med.

Fantastisk natur

Vel fremme i ferieparadiset var det ikke de typiske turistmagnetene som var målet. I stedet knøt vennegjengen fjellskoene og tok fatt på fjellsider utenfor de vanlige turistvegene.

– Naturen er fantastisk, noe helt utenom det vi har sett før. Så mye er uberørt, og det er det som gjør at vi virkelig føler at vi har vært i Norge, sier Paulius Serva.

Og turene utenfor stiene resulterte i gledelige overraskelser.

– En dag hadde alle sammen veldig lyst på noe godt, vi snakket litt om å bruke penger på litt godteri, men så kom vi over en haug med blåbær. Vi plukket nesten fire liter og blandet det med litt sukker. Det var helt nydelig, konstaterer Mackus.

Ny tradisjon

Både reisemåte og destinasjonen ga mersmak.

– Jeg tror nok at vi kommer tilbake til Norge, sier Lescinskas. Men også Alpene eller andre spektakulære destinasjoner frister, innrømmer han.

– Det er mulig at dette blir en tradisjon for oss.

Guttene reiser tilbake til Litauen med direkteflyet fra Vigra til Vilnius i morgen.

– Hvis vi kommer oss dit, ler Sipko.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL

Markering for samtykkelov utanfor Stortinget i Oslo.

Krev at ei samtykkelov kjem på plass no