Lever han drømmelivet?

I et helt år skal NRK følge Severin Rønes, en moderne eneboer, som bor på avfolket gård ved Storfjorden på Sunnmøre.

Severin Rønes

Severin Rønes (30) lever mutters alene på en veiløs gård. Et liv som han er veldig fornøyd med og du kan få innblikk i.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Røneset

Naturen Rønes omgir seg med er hovedgrunnen til at han har valgt livet på Røneset.

Foto: Elin Helgheim / NRK
Severin Rønes

Severin Rønes er ikke redd for å være alene på gården store deler av tiden.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK
Røneset

Rønes skal gjøre det han vanligvis gjør, men nå vil det bli festet til film.

Foto: Elin Helgheim / NRK
Røneset

Hans-Olav Landsverk(t. h) skal tilbringe mye tid på gården hjemme hos Severin Rønes det neste året.

Foto: Elin Helgheim / NRK

Det er ikke mulig å kjøpe en billett, eller hive seg i bilen for å besøke Severin Rønes. Gården ligger slik til at man enten må ta båt fra Sjøholt, eller gå over fjellet.

På den avfolkede gården ved fjorden lever Severin Rønes alene, kun sporadisk omgitt av sauer og geiter. Været og plassen han bor på har mange begrensninger og utfordringer, men også mange gleder. Nå skal NRK lage en tv-serie om hans hverdagslige gjøremål.

Naturen er det viktigste

Severin Rønes er en tretti år gammel mann som har slått seg ned på en gammel slektsgård på Røneset ved Storfjorden på Sunnmøre. Jakt, fiske og de storslåtte omgivelsene er de viktigste motivasjonene for at Severin Rønes har endt opp med å slå seg ned akkurat her – mutters alene.

Nå skal tv-seerne få følge livet til Rønes en tid fremover.

– Han er en moderne eneboer, og bor virkelig «der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Nå skal vi følge han i alle hans gjøremål, og ikke minst når han ikke skal gjøre noe, forteller Elin Helgheim som har regi på prosjektet.

Hun og fotograf Hans- Olav Landsverk skal følge bonden fra morgen til kveld, både under byggeprosjekter og når bonden må spa ut møkkakjelleren.Forrige uke ble de første opptakene til tv-serien gjort. Og det har ifølge bonden gått bra.

– Forstyrrer de deg mye i gjøremålene dine?

– Nei da, ler Rønes.

– Det er fine folk og de gjør det lett for meg å være meg selv. Så jeg styrer med mitt og de henger på. De er jo bare her, og jeg gjør jo bare det som jeg ville gjort uansett, så det er ikke noe problem, sier hovedpersonene selv.

For konseptet er slik at Rønes ikke skal gjøre noe annet enn det han ville gjort om han ikke hadde hatt et kamera hengende over seg.

Vært med på «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»

Severin Rønes har vært på tv før. For mange er han et kjent ansikt siden han i 2009 var med i det populære programmet til Oddgeir Bruaset «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

For at han skulle stille opp på tv igjen måtte han gå noen runder med seg selv, men fant ut at konseptet var noe han kunne tenke seg å være med på.

– Det virket spennende, utfordrende og interessant. I tillegg får jeg holde på mye ute i naturen slik jeg liker. Så dersom jeg skulle være med på tv igjen så måtte det være noe sånt, sier Rønes.

– En jobb bare å bo der


Elin Helgheim, som allerede har vært på opptak med bonden, forteller at inntrykket hennes så langt er at det er en jobb bare å bo der.

– Man er nødt å gjøre mye selv. Du må hugge din egen ved, bare å komme seg til og fra så trenger du din egen båt – du må rett og slett være en god administrator av ditt eget liv, sier hun.

Men dette er ikke utfordringer som skremmer Rønes. Annenhver uke jobber han på fiskeoppdrettsanlegg, og annenhver uke jobber han på gården.

Det å være alene er ikke noe trettiåringen tenker over.

– Jeg har så mye å gjøre som jeg brenner for. Jeg ville ikke vært der bare for å være der. Jeg må gjøre noe spennende. Jeg har mye som jeg har lyst å få gjennomført og jeg bruker mye tid på fjellet og på fjorden.

– Men en tredveåriong som bor mutters alene på denne gården hvor du enten må ta båt eller gå over fjellet ....?

– Jeg har jo internett, så det er ikke så ille som det høres ut som, ler bonden.

Fikk mange frierbrev

Etter at han var på tv forrige gange fikk bonden frierbrev i hopetall. Og avsenderen av det ene brevet bodde i flere år sammen med Rønes på gården. Men i fjor sommer flyttet hun nordover igjen.

– Hun savnet fryktelig familien sin i Nord- Norge og det preget henne. Så det har jeg full forståelse for.

– Kan denne serien være et ledd i å få noen nye på kroken da?

– Det er i hvert fall ikke det som er fokuset. Om det skulle komme noen så er det koselig det, men det er ikke fokuset, ler Rønes.

Han er opptatt av at prosjektet skal vise det allsidige med å leve slik han gjør.

– Kanskje vil folk sperre litt øynene opp og skjønne litt bedre hvorfor jeg gjør det.

– Lever du drømmelivet?

– Jeg føler jeg lever et veldig godt liv. Jeg er veldig fornøyd med tilværelsen. Hadde jeg ikke vært det hadde jeg søkt etter noe annet. Jeg føler at jeg har det godt. Men den viktigste faktoren for meg er naturen jeg har rundt meg. Den setter jeg utrolig stor pris på. Det er den viktigste faktoren til at jeg gjør dette her, sier han.

Røneset

Mange gjøremål hver dag gjør at Rønes ikke rekker å kjede seg.

Foto: Elin Helgheim / NRK

Mer sakte-tv

Teamet som skal lage serien tror folk vil følge med på livet til bonden.

–Vi har hatt litt erfaring med sakte-tv og det viser seg at dersom folk får tilbud om å se på noe lenge, så vil de se på det, sier Helgheim.

Sakte-tv prosjekt om Bergensbanen, hurtigruten, vedkveld og nasjonal strikkekveld har alle slått bra an og fått stor internasjonal oppmerksomhet.

– Det med å se på folk som gjør noe, og alle detaljer i gjøremål er interessant dersom vi bare tør å gå inn i det, sier hun.

Og allerede under første innspillingsdag merket teamet at ting tar tid.

–Vi har allerede opplevd å sette garn og se at neste dag da vi skule ta inn garn var det ikke mulig å dra garn, og da er det det vi viser, sier Helgheim.

Tror livet på Røneset vil slå an

Serien er tenkt mot slutten av 2015 eller begynnelsen av 2016 og Helgheim har tro på at folk vil følge med på gjøremålene til Rønes.

– Han er en ung kjekk mann. Han lever på mange måter det som mange tenker at er drømmelivet. Han lever i pakt med naturen, han styrer seg selv og han er sin egen lykkes smed. I tillegg er han ikke redd for å være i sitt eget selskap.

–Samtidig er han moderne, han har jo tv og iPad og alt som skal til.

Rønes selv er ikke like sikker på om alle vil like det de ser.

– Jeg er redd jeg kommer til å kjede mange. Det tror jeg, ler Rønes.

– Men vi skal jo gjøre masse forskjellig både på fjellet og på fjorden, i tillegg er mange glad i natur, så vi får se, smiler bonden.

Mens du venter på den nye tv-serien kan du se «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»– programmet med Severin Rønes her.

Norsk dokumentarserie. (6:6)
Severin Rønes er 25 år gammal og seier at han er som ungdommar flest. Men han har slege seg ned på ein veglaus, avfolka ættegard ved Storfjorden på Sunnmøre. Her lever einebuaren som sauebonde og veidemann, han jaktar hjort og rev og fangar mår og røyskatt. Sist vinter vart båten hans broten ned under ein storstorm, og seinare fór kaia same vegen. Men Severin gjev ikkje opp. No ryddar han skog for å få skikk på kulturlandskapet på garden og på stølen.