NRK Meny
Normal

Lesja eller Rauma: – Folk på Bjorli bør få si sin mening i en folkeavstemning

Medlem av grendelaget på Bjorli, Aslak Enstad, mener folk på Bjorli bør få stemme over spørsmålet om endring av fylkesgrensene under folkeavstemninga.

Bjorli

Lesja og Dovre har inngått intensjonsavtale om sammenslåing, men på Bjorli er det flere som ser mot Rauma.

Foto: Arvid Torsgard

Det er rundt 120 fastboende i fjellbygda Bjorli, som er kjent for skibakkene og alle hyttene. Flere av dem som bor her, ønsker å endre grensene slik at de blir en del av Rauma kommune og Møre og Romsdal fylke.

Lesja og Dovre har inngått en intensjonsavtale om sammenslåing. Under det siste formannskapsmøtet i Lesja ble det foreslått et tilleggsspørsmål om endring av fylkesgrensene når folkavstemningen skal gjennomføres, men dette ble avvist.

Folkeavstemning

Aslak Enstad

Medlem av grendeutvalget på Bjorli, Aslak Enstad, mener folk bør stemme over om de vil være en del av Rauma kommune og Møre og Romsdal fylke.

Foto: Privat

– Gjennom dette grendemøtet som har vært, så vil folk ha et alternativ, og det er ikke bare Bjorli som vil ha et alternativ. Dette gjelder også lenger øst i bygda. Vi mener det er viktig å få frem at det faktisk finnes valgmuligheter, sier Aslak Enstad.

– Er du skuffet over at det ble nedstemt i formannskapet?

– Ja, det er jeg veldig skuffet over. Jeg skjønner ikke hva de er redde for. Det burde jo være en fordel å lytte til folket, sier Enstad.

– Kan det likevel bli aktuelt å arrangere en egen folkeavstemning eller innbyggerhøring for Bjorli?

– Det må vi diskutere på grendemøtet så det tør jeg ikke spå noe om, men personlig mener jeg vi burde gjøre det.

Uaktuelt

mariann skotte

Mariann Skotte (Sp) er ordfører i Lesja kommune.

Foto: Lesja kommune

Ordføreren i Lesja, Mariann Skotte (Sp), mener det er unaturlig å la spørsmålet om endring av fylkesgrensene være en del av folkeavstemninga. Stokke mener det var riktig å avvise forslaget.

– Dette er jo en folkeavstemning over intensjonsavtalen mellom Lesja og Dovre så jeg synes ikke at et slikt tilleggsspørsmål ville være relevant, sier Mariann Skotte.

Ordføreren avviser at kommunen har nedprioritert Bjorli og sier det ikke er aktuelt å gå med på en justering av fylkesgrensene som innebærer at Bjorli blir en del av Rauma.

– Nei, det er helt uaktuelt for Lesja kommune å gi fra seg Bjorli til Rauma. Det er en så viktig del av Lesja kommune, og det er her vi har fremtidsmulighetene våre så det skal tilhøre Lesja kommune, sier Mariann Skotte.

Avstander

Møte på Bjorli

Søndag var det folkemøte på Bjorli.

Foto: Aslak Enstad

Men Aslak Enstad er ikke i tvil om at det er et stort ønske om å se mot Rauma og Møre og Romsdal.

– Det er jo delte meninger her også, men i hovedsak ser jo folk vestover mot Møre og Romsdal. Dette handler i veldig stor grad om avstander. Vi er en utkant i dag, og blir vi slått sammen med Dovre så blir vi i enda større grad en utkant, sier Aslak Enstad.