– Trist stemning på fabrikken i dag

Styret i Orkla-eide Lilleborg har besluttet å flytte produksjonen fra Ello-fabrikken i Kristiansund til Falun i Sverige.

Ello i Kristiansund

Orkla legger ned driften av Ello-fabrikken i Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Dermed er en fabrikkhistorie fra 1900 nå saga blott. De rundt 60 ansatte ble informert om nyheten på et allmøte tirsdag klokken 10.00, og reagerte med tårer, oppgitthet og fortvilelse.

Unni Garberg

– En trist dag, sier Unni Garberg (t.h.), hovedtillitsvalgt for Industri Energi på Ello i Kristiansund.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi syns det er utrolig trist. Det er mange som reagerer mye verre enn andre. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Det er en veldig trist stemning på fabrikken i dag, sier Garberg.

Det vil foregå produksjon ved Ello frem mot utgangen av 2017, da flyttingen etter planen skal være fullført.

– Vi kommer til å fortsette med full sysselsetting ut dette året, så vi har fortsatt mye å gjøre. Det kommer til å bli en gradvis nedtrapping, så vi håper at flest mulig kommer seg i jobb innen de må slutte, sier Garberg.

Lokale aktører ville hjelpe Ello

Det var Amfi-gründer Lars Løseth, Knut Olsen og Stig O. Jacobsen, som i løpet av helgen hadde kommet med en konkret henvendelsen til Orkla. De tre investorene foreslo å kjøpe Ello-bygningen i Kristiansund, får så å leie den ut til Orkla. Ifølge Jacobsen var det snakk om en leieavtale på 10 år med opsjon på forlengelse av visse vilkår.

Styret i Orkla-eide Lilleborg utsatte mandag avgjørelsen om hva som skal skje med Ello-fabrikken i Kristiansund etter at tre lokale investorer kom på banen. Men det så ikke ut til å være nok for å stoppe flyttingen av fabrikken.

Stig Ebert Nilssen

Stig Ebert Nilssen, styreleder i Lilleborg AS, og resten av styret bestemte seg tirsdag for å legge ned Ello i Kristiansund.

Foto: Orkla

– Vi er takknemlig for initiativet vi har mottatt fra lokale investorer, men det endrer ikke situasjonen som ligger til grunn for vår beslutning om å flytte produksjonen, sier Stig Ebert Nilssen, styreleder i Lilleborg AS, i en pressemelding tirsdag.

Knut Eckhoff, produksjonsdirektør i Orkla, sier til NRK at tilbudet fra de lokale aktørene ikke var godt nok til å endre de økonomiske beregningene.

– Vi ønsker imidlertid å gå i dialog med dem for å se om vi kan bidra med å tilrettelegge for ny virksomhet i området. Detaljene rundt dette er ennå uklart, men det er klart at her fins et lokalt engasjement som vi ønsker å utnytte, sier han.

Vedtatt med fem mot tre stemmer

Ello produserer blant annet kjente produkter som Lano-såpen og Doktor Greve, og har gått med overskudd de siste årene.

Knut Eckhoff og Unni Garberg

Knut Eckhoff, produksjonsdirektør i Orkla, var i dag på plass i Kristiansund for å informere de ansette om nedleggelsen.

Foto: Ann-Eli Nøsen / NRK

– Våre konkurrenter har allerede gjort gjennomgripende strukturelle endringer og har med dette konkurransefordeler i forhold til oss som de utnytter i det norske markedet. Vi er av den grunn også nødt til å gjøre endringer for å sikre vår langsiktige konkurransekraft, men det smerter, sier Knut Eckhoff, produksjonsdirektør i Orkla.

Beslutningen om å legge ned Ello i Kristiansund ble vedtatt på et styremøte tirsdag med fem mot tre stemmer, som var de ansattes stemmer.

– Vi vet at beslutningen om å flytte produksjonen rammer de 60 ansatte på Ello hardt, og vi vil nå prioritere å bistå i en vanskelig situasjon. Vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe de ansatte videre, sier Eckhoff.

Sterke reaksjoner

Både ansatte og politikere engasjerte seg da det ble kjent at Lilleborg vurderte å flytte produksjonen ut av landet. Kristiansund har det siste året mistet mange arbeidsplasser på grunn av nedgangen i olje- og oljeservicenæringene og nyheten skapte sinne og frustrasjon blant mange i Nordmørsbyen.

Også næringsminister Monica Mæland (H) har stilt seg undrende til planene om å flytte produksjonen til Sverige.

Kjell Neergaard

Ordfører i Kristiansund er Kjell Neergaard er svært skuffet over vedtaket.

Foto: Roar Halten / NRK

Ordfører i Kristiansund er Kjell Neergaard er svært skuffet over at Orkla nå har bestemt seg for å legge ned Ello-fabrikken.

– Dette er en utrolig trist dag, spesielt for de ansatte, men også for hele byen. Dette er en historisk bedrift som betyr mye for oss, og jeg er utrolig skuffet over at styret ikke tok det initiativet som kom fra de private investorene om å kjøpe fabrikklokalene og leie dem ut, sier han.