NRK Meny
Normal

Legeforeningene: – Kinserdal må gå av

Legeforeningene i Kristiansund, Ålesund og Volda reagerer på at styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal vil fortsette, og krever hans avgang.

MArgaret Sævik Lode og Ralph Herter

De hovedtillitsvalgte legene Margaret Sævik Lode i Ålesund og Ralph Herter i Kristiansund, samt Odd Frode Aasen i Volda leverer nå mistillitsforslag mot styreleder Stein Kinserdal.

Foto: NRK

Det var tirsdag kveld at RBnett meldte at Stein Kinserdal var åpen for å fortsette som styreleder i Helse Møre og Romsdal.

Dette kom etter at han til NRK sa han ville bruke julen til å vurdere om han burde trekke seg eller ikke.

Nå melder de hovedtillitsvalgte i legeforeningene i Kristiansund, Ålesund og Volda at Kinserdal ikke har noe valg – han må gå av.

I et brev undertegnet legene Ralph Herter, Margaret Sævik Lode, samt Odd Frode Aasen, har de nå sendt inn et mistillitsforslag mot Kinserdal, adressert til både styreleder Ola H. Strand og direktør Daniel Haga i Helse Midt-Norge.

– Kinserdal har ikke opptrådt i tråd med god eierstyring. Han har utøvd utilbørlig press mot sin direktør og ført oss ansatte bak lyset. Han har bidratt til å skape den dype tillitskrisen som nå finnes til regionalt foretak med direktør Haga og styreleder Strand, skriver legene.

Dette er grunnene

I brevet går det frem at tilliten til Kinserdal er brutt av hovedsakelig to grunner:

Først og fremst kritiserer legeforeningene styrelederen for å ha vært aktivt deltakende i det de hevder er kritikkverdige prosesser i regi av Helse Midt-Norge, i forkant av styrebehandlingen om tomtevalget for nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal.

Både helseforetakene og helseminister Bent Høie valgte til slutt Hjelset i Molde som byggested for det nye sykehuset. Prosessen har likevel fått mye kritikk underveis, grunnet anklager om korrupsjon og utpressing for å havne på Molde som tomtevalg.

Legene viser konkret til møtene mellom direktørene og deler av administrasjonen i helseforetakene den 27. og 28. november.

Der skal Helse Midt-direktør Daniel Haga skal ha gitt daværende Helse Møre og Romsdal-direktør Astrid Eidsvik signaler om at hun burde innstille på Hjelset som tomtevalg.

Eidsvik gikk av på dagen den 4. desember. Under Helse Møre og Romsdal sitt styremøte den 17. desember sa både styremedlem Harald Topphol og fagdirektør Odd Veddeng at det kan ha forekommet brudd på helseforetaksloven om eierstyring.

(Saken fortsetter under bildet)

Stein Kinserdal

Styreleder Stein Kinserdal får sterk kritikk av legeforeningene i Ålesund, Kristiansund og Volda.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

E-postene rundt sluttavtalen

Legene mener videre at Kinserdal har latt seg bruke av Helse Midt-Norge og helseministeren, og spilt deres angivelige ønske om Molde videre til Eidsvik. Kinserdal får spesielt kritikk for å prøve å snakke vekk dette i etterkant.

– Vi, som kjenner sykehussaken godt, er sikre på at de kritikkverdige prosessene i forkant av tomtevalget hadde betydning for utfallet av styrebehandlingen i Helse Møre og Romsdal, skriver Lode, Herter og Aasen.

Kinserdal får også kritikk for de omstridte e-postene rundt sluttavtalen, som omhandler hennes kompensasjon dersom hun satt i sin stilling til over nyttår, etter tomtevedtaket var gjort.

– Etter vårt syn er Kinserdals opptreden her særdeles kritikkverdig. At han med kjennskap til det overstående ikke tok alvorlig de bekymringer fra de ansattes representanter i styremøtet 17.12.14, og utsatte tomtevalget slik at prosessen kunne gjennomgås og nødvendig tillit gjenskapes, er svært uheldig. Dette gjør at Helse Møre og Romsdal nå er i en dyp tillitskrise, skriver legene, og legger til:

– At to andre styremedlemmer (Bjørdal og Vanvik) også visste dette, men tidde, er et alvorlig tillitsbrudd ovenfor styrekollegiet og de ansatte.

– Har ingen kommentar til dette

Daniel Haga - Helse Midt-Norge

Konstituert direktør Daniel Haga i Helse Midt-Norge sier til NRK at han ikke vil kommentere legenes mistillitsforslag mot Kinserdal.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Konstituert direktør Daniel Haga i Helse Midt-Norge sier til NRK at han ikke vil kommentere legenes mistillitsforslag mot Kinserdal.

– Nei, dette er et forhold som styret vårt forholder seg til. Derfor vil jeg ikke kommentere dette nå, sier Haga.

Bernd Müller, som både er hovedtillitsvalgt blant legene på Molde sykehus, samt foretakstillitsvalgt i Helse Møre og Romsdal, sier han ikke var kjent med mistillitsforslaget før han leste om det i media.

– Nei, jeg visste ikke at dette ville komme. Dette vil bli håndtert på en egnet måte intent i foreningen, utover det har jeg ingen kommentar, sier Müller.

Det har ikke lyktes NRK å få tak i verken Stein Kinserdal eller styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge.