Lege snikfotograferte kvinner

Kvinnene kom til vikarlegen for å ta underlivsundersøkelse. Legen brukte mobiltelefonen og tok både bilder og video. Selv hever legen at han bare dokumenterte legevirksomheten sin.

Gynekolog-stol
Foto: : Berit Roald / SCANPIX / Scanpix

Nå har Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot den tidligere vikarlegen ved Sunndal legesenter for snikfotografering av 49 kvinner som var til underlivsundersøkelse.

Det er riksadvokat Tor-Aksel Busch som har gitt ordre om å ta ut tiltale etter at statsadvokaten henla saka i fjor sommer.

Åtte nye anmeldelser mot lege

Fant bilder og videoer

Kripos har funnet 2173 bilder og 240 videoer på PCen til vikarlegen som jobbet ved Sunndal legesenter i 2005 og 2006. Bilder og filmklipp viste underlivet til kvinner som mannen undersøkte i denne perioden.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

Riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Foto: Bjørn Frode Holmgren / NRK

En straffesak vil begrense seg til de fornærmede kvinnene som kan identifiseres, skriver Adresseavisen.

Lege snikfotograferte nakne damer

Åtte nye anmeldelser mot lege

45 kvinner identifiserte

Nakenbildesak henlagt

Henla saken

Sommaren 2009 la Statsadvokaten i Møre og Romsdal bort saka. Begrunnelsen var at bildene ikke var seksuelt krenkende. Dermed ble ikke bildene rammet av straffelovens paragraf 201, mente påtalemyndigheten.

Denne avgjørelsen ble anket til Riksadvokaten og tiltale er tatt ut på nytt.

45 kvinner identifisert

Saken ble første gang meldt 27. mars 2006. Det var pasienter som hadde vært til underlivsundersøkelse som meldte saken. I en kjennelse fra Nordmøre tingrett fremgår det at 45 kvinner er identifisert ut fra bilde- og videomaterialet. Ifølge Adresseavisen skal legen ha brukt mobiltelefon til å ta bilder og lage videoklipp.

Tok affære

Da saken dukket opp sa rådmannen at kommunen hadde opptrådt ryddig og korrekt, og at de tok affære med en gang det oppstod mistanke.

Fagsjef Jostein Vist i Statens Helsetilsyn sa dengang til avisa Tidens Krav at de ikke hadde vært borti en slik sak før. Han sa at billedmaterialet betegnes som svært støtende.

Hevdet han drev forskning

Jon Christian Elden

Jon Christian elden forsvarer legen.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Legen selv hevdet at han tok bildene, og gjorde opptak som en del av forskning. Fagsjef Vist sa da til Tidens Krav at de mener han ikke har hatt noen faglig grunn for å gjøre dette.

Legens forsvarer, John Christian Elden kommenterer saken overfor Adresseavisen på denne måten:

- Min klient hevder fortsatt at bildene ble tatt i den hensikt å skape dokumentasjon av hans arbeid som lege. Han har ikke endrett sitt standpunkt.