NRK Meny
Normal

Ledere lærer om sosial intelligens

Hun underviser på The School of Life i London, og denne uka har hun vært i Ålesund for å fortelle unge norske ledere at godt lederskap handler om samarbeid og sosial intelligens. På den måten skal de nå målene sine.

Fiona Buckland

Fiona Buckland underviste unge ledere på SIKT-konferansen i Ålesund.

Foto: Frode Berg / NRK

Det var deltagerne på kronprinsens SIKT-konferanse som fikk være med på workshop med Fiona Buckland.

– På SIKT-konferansen kan unge ledere komme sammen og få mulighet til å lære av hverandre. De kan skaffes seg nye kontakter og et fellesskap hvor de kan hente hjelp og støtte videre i yrkeskarrieren, sier den kjente veilederen.

Dette er The School of Life

The School of Life har fokus på sosial intelligens i hele sitt studieprogram. Målet er å lære folk å finne seg en jobb de liker slik at de kan utvikle seg i fellesskap med andre.

Felles utfordringer

Lilian Thomas fra Langevåg er leder for utviklingsavdelingen i Sparebanken Møre og bekrefter at det var inspirerende å delta på konferansen.

Fra SIKT-konferansen på NTNU Ålesund 2016

Rundt 200 ledere og ledertalenter deltok på årets SIKT-konferanse i Ålesund.

Foto: Frode Berg / NRK

– Vi jobber i ulike bransjer, men har mange felles utfordringer. Derfor er det viktig å knytte kontakter med ledere i andre bedrifter. Det var noe av det vi lærte av Fiona Buckland, sier hun.

Ulik bakgrunn, interesser og livserfaring

Buckland understreker at SIKT-konferansen skaper fellesskap og gir deltagerne anledning til å bli inspirert og å lære av hverandre.

Jeg hjelper dem til å åpne et rom for selvrefleksjon.

Fiona Buckland

– På den måten skaffer de seg nye kontakter som de kan diskutere med også i tida framover. De møter andre som vet hva det vil si å bli utsatt for press og store forventninger.

– Jeg hjelper dem til å åpne et rom for selvrefleksjon der de kan tenke på hvordan de skal komme seg videre. Konferansedeltagerne har ulik bakgrunn, interesser og livserfaring. Alle er åpne, sjenerøse, lyttende og engasjerte, sier Buckland.

EQ like viktig som IQ

Mange fokuserer på det vi gjerne kaller IQ, men Fiona Buckland er like opptatt av EQ – emotional intelligence – eller det vi på norsk kaller sosial intelligens.

Som leder er det viktig å tenke gjennom hva du virkelig bryr deg om.

Fiona Buckland

– Sosial intelligens handler om selvinnsikt, det å være i kontakt med andre mennesker og å kommunisere med dem. Som leder er det viktig å tenke gjennom hva du virkelig bryr deg om, hvordan du kan motivere andre mennesker gjennom hjertet. Tidligere ventet vi at lederne skulle fortelle oss nøyaktig hva vi skulle gjøre, nå vil vi alle være en del av arbeidet fram mot en avgjørelse.