Hopp til innhold

– Jesus sin godhet for røveren på korset forteller at det er håp for alle

Du kjenner kanskje Kongsvinger-mannen Levi Henriksen som forfatter, låtskriver, sanger og bassist. Ved inngangen til påsken forteller han om en nærhet til Gud, som han oppnår gjennom bønn.

Levi Henriksen

Levi Henriksen ber til Gud hver eneste dag. – Det er som et ritual, nesten som å pusse tennene. Jeg får ta del i Guds nåde gjennom bønnen, sier han til NRK.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Levi Henriksen har en karriere som låtskriver og bassist som strekker seg tilbake til åttitallet. Med sin første roman, «Snø vil falle over snø som har falt» skrev han seg inn i norsk litteraturhistorie i 2004.

Gjennom forfatterskapet, både i noveller, essay, sangtekster og romaner, kan vi mer enn ane at Henriksen leter etter både meningen med livet og grenser tett inn til åndelige spørsmål.

– Det ligger sterkt i meg

Dermed er det ingen hemmelighet at Levi Henriksen har et nært forhold til Jesus og den kristne Gud. Han vokste opp med en bestefar og en onkel som var sterkt tilknyttet pinsebevegelsen. Selv ser han ikke på seg selv som aktiv pinsevenn. Men han tror fullt og fast på Jesus som Guds sønn.

Jeg sliter kanskje fortsatt litt med å forstå hva det betyr at Jesus tok på seg hele verdens synd. Men bildet av Jesus på korset ligger sterkt i meg. Og det går mye igjen i det jeg skriver, forteller Henriksen.

Her kan du høre hele intervjuet med Levi Henriksen fra NRK P1, «God helg». Intervjuer er Kjetil Lillesæter.

– Han fikk «direktebillett» til himmelen

Den første novella i den første boka Henriksen skrev heter «langfredag». Henriksen trekker frem en historie i historien om Jesus på korset, som noe av det fineste som står i Bibelen. Ved siden av Jesus henger det også to røvere på korset.

– Den eneste som får en direktebillett til himmelen er denne ene røveren. Jesus sier til ham at han skal få bli med inn i paradiset. For selve troen har frelst ham. Dette betyr at det er håp for alle, ikke bare for dem som har levd et prikkfritt liv.

Sola kom opp mens Edmund Prestli lå og døde som så mange ganger før. Han krabbet ut av senga, slo på radioen og varmet en kaffekopp i mikrobølgeovnen. Langfredag. På Filippinene lot folk seg korsfeste. Ti menn og en kvinne så langt. En av mennene ble spikret fast for 17. gang og påsto det hadde gjort ham frisk etter et hjerneslag. Edmund tenkte det kanskje var noe slikt livet hans trengte.

Levi Henriksen

– Jesus hadde plass for andre

Levi Henriksen trekker frem bildet av denne kriminelle mannen som blir korsfestet ved siden av Jesus. Mannen blir omtalt som røver i Bibelen. Slik Levi Henriksen ser ham, kunne han like gjerne være drapsmann.

Ut fra Bibelen vet vi at i alle fall DENNE røveren har kommet til himmelen. Det er vel bare ham og Jesus vi med sikkerhet kan si allerede har kommet dit, sier Henriksen.

Henriksen trekker linjene fra røveren på korset og over til sitt eget liv. Av og til føler han seg nettopp som røveren på korset, som en som ikke strekker til, som en som setter seg selv høyere enn andre.

Jesus hadde plass for andre også da han hang på korset. Det er godt å tenke på, sier Henriksen.

Video Levi Henriksen viser fram Kongsvinger på nettsted

– Elvis sang for Cornflakes. Da kan vel jeg stille opp for hjemkommunen min Kongsvinger, sier Levi Henriksen.

– De har ikke stengt døra for meg

En av sangene til Levi Henriksen heter «Se i nåde». Sangen er en bønn om tilgivelse.

Denne sangen oppsummerer troa mi. Den er også en takk til både kona mi og Gud, som ennå ikke har stengt døra for meg.

Se i nåde til meg Kjære. Se i nåde til meg Gud.

Levi Henriksen

– Får ta del i nåden

Levi Henriksen forteller at han i perioder kan ha mørke perioder både som menneske og forfatter. Og han innser at det nok ikke alltid er lett å leve nært innpå ham, når han lever av en fantasiverden som bare finnes inne i hans eget hode.

Han trekker blant annet frem perioder der forsøkene på å få publisert manus ble refusert gang på gang. De innsendte manusene kom som regel tilbake til postkassa i Kongsvinger. Ifølge hans egen nettside ble han refusert 87 ganger.

Det er jo en nåde fra min kone at hun har tid til å høre på meg. Og det er nåde fra Gud når jeg får et dytt i ryggen slik at jeg kommer meg opp igjen. Det hender det «glipper» for meg. Da ligger det en nåde i å kunne be. Jeg ser på Gud som et rom der jeg kan bygge meg opp igjen og finne fred og ro.

Og jeg har snubla, og jeg har falt ...

Skuslet det gode bort ..., ja ..

Og selv om jeg ikke har fortjent det

Har du aldri fordrevet meg fra din port, ... takk ..

Levi Henriksen

– Får hjelp opp fra grøfta

Levi Henriksen forteller til NRK at det først og fremst er gjennom bønn han kommer nær Gud. I hans liv er ikke bønn noe han tyr til bare ved bestemte anledninger. Han ber både når han våkner og når han skal legge seg.

På en måte er bønn dermed blitt rutine. Men for Henriksen er det også blitt en viktig måte å få ta del i nåden fra Gud.

For meg er nåde at man får hjelp til å komme seg på bena etter at man har snubla og rota seg ned i grøfta. Man får en hjelp til å komme seg opp på veien igjen.

– En fysisk nærhet

På denne måten er Gud ikke bare blitt en slags teoretisk størrelse for Levi Henriksen. Spesielt når Henriksen ber opplever han Gud som noe langt mer enn bare et åndelig, abstrakt vesen.

– På gode dager føler jeg nærværet til Gud nesten som en fysisk nærhet. Det er nesten som at han står hos meg og klapper meg på ryggen. Da føler jeg nåde, sier Levi Henriksen.