NRK Meny
Normal

Grunnstøtt lastebåt tauet bort fra skjær

Da Bernt-Aage Ulstein så ut vinduet søndag morgen fikk han se et svært skip kjøre rett på skjæret Skeidskråka utenfor huset hans.

Båt fast på skjær

SKJÆRFAST: En båt stod fast på Skeidskråka i Ulstein.

Foto: Bernt-Aage Ulstein

Bernt-Aage Ulstein fikk en spesiell start på dagen, da han i morgentimene så NorLines-lastebåten M/S Kvitbjørn med retning mot huset hans. Ulstein er godt kjent i området og skjønte at det ikke ville gå bra for skipet.

– Jeg hadde akkurat stått opp og så skipet på vei mot land. Det prøvde å svinge unna skjæret, men står fortsatt fast på det nå, forteller han.

Politiet opplyser at det er 15 personer ombord i skipet, og at ikke skal ha blitt skadet i sammenstøtet. Skipet er 120 meter langt og 20 meter bredt.

– Dette er ikke hverdags. Det er litt vilt, sier mannen som fikk en alt annet enn normal start på dagen.

Fjernet

Lastebåten kjørte rett på Skeidskråka, et skjær i nærheten av Skeide i Ulsteinvik, men det skal ikke være hull i skroget, og ingen lekasje, ifølge politiet.

Redningsskøyten RS «Emmy Dyvi» har prøvd å få lastebåten av skjæret uten å lykkes.

– Det er ingen fare for lekkasje, og derfor blir ikke mannskapet evakuert. Men akkurat nå er det lavvann, og man må vente til klokken 22 i kveld før man kan prøve å få skipet av grunn, opplyser Bjørn Arild Åmlid ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

Like før klokka 22 søndag kveld ble lastebåten slept av skjæret av en taubåt, opplyser politiet. Kystverket var også til stede.

Teknisk svikt

Trolig er det en teknisk svikt som førte til at båten gikk på skjæret. Det sier konserndirektør Ingvald Løyning i Det stavangerske dampskibsselskap (DSD) til VG. NorLines er et datterselskap av DSD.

– Foreløpig tyder alt på at dette er en teknisk svikt. Nøyaktig hva som har skjedd, vet vi ikke. Det er bare to måneder siden hun ble satt i rute, og er verdens mest moderne lastebåt. Så det skal jo ikke skje, og det er «jysla trist», sier Løyning til avisen.

Sunnmøre politidistrikt har utført en promillekontroll av mannskapet ombord og det skal ikke være mistanke om promille.

Kvitbjørn

Dette bildet viser M/S Kvitbjørns siste bevegelser før det traff skjæret.

Foto: MARINE TRAFFIC