Hopp til innhold

Laget den beste bacalaoen

Ei østlandsjente kuppet bacalaokonkurransen i Kristiansund.

Bacalaomestere

Lise Brændeland ble vinneren av privat klasse, mens Roar Gimnes ved Nordmørskafeen vant klassen for bedrifter.

Foto: Roar Leite / Nordmøre museum

Det å lage den beste bacalaoen under klippfiskfestivalen i Kristiansund , er en prestisjesak. Mange deltakere går igjen år etter år, og det blir satset på gamle, lokale oppskrifter.

Østlandsjente vant

Derfor var det mange som fikk seg en overraskelse da Lise Brændeland vant klassen for private under lørdagens konkurranse. Brændeland er fra Lørenskog og flytta til byen for tre år siden.

– Jeg ser ikke på meg selv som god til å lage mat generelt, men jeg er glad i å lage bacalao, forteller Brændeland som deltar i konkurransen for tredje gang.

– Hvordan reagerte de andre deltakerne når en innflytter vinner denne konkurransen da?

– De spøkte litt med meg om det da de gratulerte meg, og jeg var rask med å fortelle at foreldrene mine er nordmøringer, ler Brændeland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bacalaoens dag under Klippfiskfestivalen 2011.

Deltakerne får bacalaoen vurdert av dommerne.

Foto: Roar Leite / Nordmøre museum


Vinneroppskrift

Nordmøre museum har for 17. året på rad arrangert Bacalaoens dag under Klippfiskfestivalen 2011. 11 deltok i privat klasse og tre i bedriftsklassen.

Brændeland vant Bacalao de Kristiansund 2011 med oppskriften hun bruker hver gang hun lager retten.

– Jeg fikk i grunn ikke smakt på bacalaoen jeg vant med, men jeg vet jo hvordan den smaker, sier Brændeland.

BACALAO BRAENDELANDIS FILIAE

Ingredienser:
1 kg klippfisk
2 kg poteter (før skrelling) – helst Beate
3 middels store løk
2 fedd finhakket hvitløk
3 bokser grovhakkede tomater
300 gr tomatpuré
2 friske røde paprika
½ glass hele svarte oliven uten stein
3 fedd cayennepepper
½ ts cayennepulver
4 dl fiskekraft
100 gr margarin
Olivenolje nok til å dekke bunnen av kjelen
Salt/pepper etter smak
Flatbrød

Vann ut klippfisken i 36 timer. Skift vann 3 ganger. Del deretter fisken i biter på ca 5 x 5 cm. Skrell 2 kg poteter og skjær poteten først i 2, deretter i skiver på ca 1 cm. Del løken i to, og skjær deretter i tynne halvsirkler. Bland med den finhakkede hvitløken. Skjær paprikaen i små terninger.

4 dl fiskekraft og tomatpuré blandes godt sammen med ½ teskje malt cayennepulver. Hell i olivenolje så det dekker bunnen av kjelen godt; bruk stor kjele. Varm opp så det ryker, og sett deretter kjelen i kaldt vann så oljen avkjøles. Dette gjør at mindre brennes i bunn. Legg deretter lagvis, i 3 lag, i denne rekkefølgen: Poteter, klippfisk, løk/hvitløk, 1 boks grovhakkede tomater, paprika, oliven, 1 knust cayennefedd. På toppen helles fiskekraft/tomatpuré-blandingen. Del margarinen i 3 like store deler og stikk ned på siden av kjelen. Kok opp til man hører det ”putrer”, og skru deretter varmen ned til middels. La småkoke med lokk i 1 time, og deretter uten lokk i 30 min. Rist ofte på kjelen så det ikke brenner seg på bunnen. Serveres med flatbrød.

Bacalaoens dag under Klippfiskfestivalen 2011

Mange møtte opp for å kose seg med bacalao under Klippfiskfestivalen 2011.

Foto: Roar Leite / Nordmøre museum