NRK Meny

Dette bildet er tatt med mobilkamera

Hjemme i Sverige er han en velrenommert portrettfotograf. Nå vil Knut Koivisto lære nordmenn å ta mobilbilder.

Close Call

Apper og ulike filter gjør at mobilbilder kan bli kunst.

Foto: Knut Koivisto

Artikkelen er flere år gammel.

Mobilkunst

Det er ikke tekniske finesser, men budskapet som er viktigst, mener Knut Koivisto. Han finner motiver i hverdagen.

Foto: Knut Koivisto

Telefon og en hverdagshendelse er alt den svenske fotografen trenger for å lage kunst. Knut Koivisto har valgt å gjøre mobiltelefonbilder til levebrød.

– Jeg ser etter farge og form når jeg skal ta bilder. Bananer er morsomt, sier Koivisto, som er inne i dagligvarebutikken for å finne motiver. I helga deltok han på fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund.

Hjemme i Sverige er han en velrenommert portrettfotograf. Blant annet har han tatt stillbilder til Millenimtriologien. Han har også jobbet med reklame, mote og livsstil.

Men på sitt norgesbesøk er det mobilfotografering han holder forelesninger om. Han mener at mobilbilder godt kan kalles kunst. For ham handler nemlig ikke kunst om tekniske finesser, men om budskap.

– Bilder og foto handler om hva du vil fortelle, sier Koivisto. Han vil at folk skal tenke over hvorfor de tar bildet og hva de vil formidle.

Koivisto bruker ulike apper og effekter for å få en personlig stil på bildene. Se flere mobilbilder i videoen.

Det er mange som tek bilde med mobiltelefonane sine, men få som kallar resultatet for kunst. No kjem han som seier at dette er heilt feil tankegang

Den kjente svenske fotografen holder kurs i hvordan bruke mobilen for å lage kunst.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.