Hopp til innhold

Lager kunst i strandkanten

Sisteårselevene ved Ålesund Kunstfagskole lager denne måneden kunst av, i og med naturen.

Stedbestemt kunst i fjøra

SAMARBEID: Kunststudentene Mariell Sørhaug og Ingrid Pettersen samarbeider om kunstverket. De skal lage små graver med kors og et gjerde bortover hele stranden. Dette skal symbolisere alle som mister livet sitt i krig.

Foto: Andrine Davidsen / NRK

I halvannen uke har 14 elever fra Ålesund Kunstfagskole arbeidet med stedbestemt kunst, eller «land art» som kunststudentene kaller det, i strandkanten på Giske.

Kunstner og lærer Heidi Rødstøl forklarer at stedbestemt kunst er en reaksjon på den kommersielle kunsten, og at motivasjonen for å lage kunsten derfor ikke er drevet av penger.

Kunst i sanden

INSPIRERT AV KRISER: Kunststudent Ronja Brunstad lager skisser av mennesker i sanden som et symbol for alle menneskene som mister livet og forsvinner i krig og på flukt.

Foto: Andrine Davidsen / NRK

– Vi jobber ut fra skaperglede når vi lager slik kunst. Samtidig er det jo som en gave til forbipasserende, sier kunststudent Ronja Brunstad.

Kunstverkene kan forsvinne

Kunsten elevene lager den ene dagen, kan risikere å ikke være der når de kommer dagen etter, på grunn av været. Men det er meningen, forteller studentene. Dermed kan kunstverkene ende opp som noe helt annet enn studentene først tenkte.

– Når vi jobber med naturen, er det vi som må forholde oss til den, sier kunsteleven Ingebjørg Isungset.

Elevene bruker elementer fra naturen for å lage kunstverk i naturen. Det er blant annet dette som gjør at «land art» skiller seg ut fra den kommersielle kunsten.

Dokumenterer alt

Heidi Rødstøl er selv kunstner og sier hun bruker mye av sin kompetanse fra praksisen i lærerjobben sin.

– Vi driver både med utforsking og prosessbasert læring og studentene må øve seg på å jobbe med ulike materialer, sier Rødstøl.

Selv om kunsten fort kan forsvinne fra dag til dag, eller forandre seg drastisk over natten, betyr ikke det nødvendigvis noe negativt, forteller studentene.

– Vi dokumenterer hele tiden arbeidet vi gjør slik at vi kan vise frem kunsten vår, sier Brunstad.

– Hvis kunsten forandrer seg eller forsvinner, eksisterer den likevel som en idé, legger Rødstøl til.