Hopp til innhold

– Vi må fortelle, for vi lever ikke evig

– Jo mere globale og internasjonale vi blir, jo viktigere blir den lokale identiteten og kulturen. Håvard Kongshaug og Jostein Tøvik vil at ungdommen på Averøya skal kjenne historia si.

Håvard Kongshaug og Jostein Tøvik

Håvard Kongshaug og Jostein Tøvik samarbeider om teaterstykke.

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

Derfor har de skrevet et teaterstykke som skal settes opp på Håholmen i sommer. Begge har besteforeldre og foreldre som har levd der ute, med lengsel, venting og hardt arbeid.

Alvoret i hverdagen

Ikke alle som dro på utror, kom hjem. Det fins ei støtte ved Atlanterhavsveien, nær Håholmen, med navn på folk som ble tatt av havet.

Manuset har de skrevet sammen, og Håvard har laget sanger som oppsummerer deler av teaterstykket.

Å høre til

Det handler om havet, himmelen og folket og det å høre til, om identitet og om historie. De forteller om slofarta med Silver Bell til Lofoten og om hjemkomsten med saltfisk. Signalet for arbeid var at det ble hengt opp ei blåse i flaggstanga. Da måtte folket skynde seg i båtene og ro utover for å legge klippfisk på bergene.

Håholmen i ord og toner.

Harald A Kalvøy, Agny S Hansen, Jostein Tøvik, Åse Dyrhaug, Kjell Inge Jørgensen, Halvar Folland og Bjørn Dyrseth øver i Kårvåghallen. Kulissene skal fraktes til Håholmen senere.

Synnøve Håholm

Manusforfatterne trekker fram en mystisk kaptein Møller fra Island, og Synnøve Håholm, ei myndig dame som styrte kroa på fiskeværet på 1700-tallet. Nå kan hun snart danne firkløver sammen med andre sterke nordmørskvinner som Fru Guri, Lady Arbuthnott og Donna Bacalao.

Bygger utescene på Håholmen

Elever fra Fræna videregående skole er med og bygger utescene på Håholmen.

Kongshaug og Tøvik tror mange vil til Håholmen i august for å få med seg det nye tilskuddet til kystkulturarven. Det blir tre forestillinger med plass til 250 publikummere om gangen.