NRK Meny
Normal

– Skal vi gjennomføre et grønt skifte så må vi endre politikken på alle områder

Lage Nøst fra Molde blir førstekandidaten til Miljøpartiet De Grønne ved stortingsvalget i Møre og Romsdal neste år.

Lage Nøst

Nominasjonsmøtet i Miljøpartiet De Grønne valgte 25 år gamle Lage Nøst som toppkandidat.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det skjedde etter kampvotering mellom Lage Nøst, May Britt Haukås fra Ålesund og Carl Johansen fra Sunndal under nominasjonsmøtet på Vestnes lørdag ettermiddag.

Nøst trakk det lengste strået etter at det var gjennomført to voteringsrunder. May Britt Haukås fikk andreplassen på stortingsvalglista mens Carl Johansen fikk tredjeplassen.

– Det er viktig at ungdom får en stemme

Det er flere partier som ikke er i havn med nominasjonen, men 25 år gamle Lage Nøst kan bli den yngste førstekandidaten i Møre og Romsdal ved stortingsvalget neste år.

May Britt Haukås og Lage Nøst

May Britt Haukås og Lage Nøst etter at kampvoteringen om førsteplassen var avgjort.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg tenker at det er viktig at vi som skal leve på jorda om femti år, og som skal styre Norge i fremtiden, må være representert på Stortinget nå fordi vi lever i en tid der de avgjørelsene som blir tatt nå får enorme konsekvenser for vår fremtid. Det er viktig at ungdom får en stemme inn i dette, og det vil jeg bidra til, sier Lage Nøst.

– De voksne politikerne i Norge lever i en boble. Det er et vekstmantra, et pengejag og et forbrukspress som jeg tror det er mulig for en ung og bestemt politiker å trenge gjennom.

Miljøpartiet De Grønne har bare èn representant på Stortinget i dag. Det er Rasmus Hansson som er valgt inn fra Oslo. I Møre og Romsdal var MDG langt unna å kapre et stortingsmandat i 2013.

Mobilisering

Nominasjonsmøtet i Miljøpartiet i Møre og Romsdal

Engasjementet var stort under nominasjonsmøtet til Miljøpartiet De Grønne i Møre og Romsdal

Foto: Trond Vestre / NRK

Men i kommune- og fylkestingsvalget i 2015 skjedde det en kraftig mobilisering som ga resultater. Den største seier kom i Oslo der MDG ble en del av flertallet som overtok den politiske makten i hovedstaden.

I Møre og Romsdal fikk MDG inn èn representant i fylkestinget, og tilsammen 11 kommunestyrerepresentanter fordelt på ni kommuner. Nå håper Lage Nøst at han og Miljøpartiet De Grønne vil klare å mobilisere på nytt og fremstå som et klart og tydelig alternativ.

En større vilje

– Miljøsaken er ikke èn enkeltsak. Skal vi klare å gjennomføre et ekte grønt skifte så må vi endre politikken på alle områder, enten det er utdanning, helse eller næringspolitikk. Dette er en sak som berører hele samfunnslivet, og jeg tror at vi skal klare å vise det, sier Lage Nøst.

– Når jeg er rundt på de videregående skolene og snakker med ungdom så ser jeg at de skjønner disse tingene, de bryr seg, og jeg tror det er en mye større vilje blant de yngre til å være med på en progressiv og vitenskapsbasert politikk der vi faktisk gjør det som miljøforskerne sier at vi er nødt til å gjøre.