– Å ta inn lærlinger er å investere i framtiden til bedriften

Mer enn hver tiende ansatt ved FMC i Kristiansund, er en lærling. Men det er ikke alle som ser på lærlinger som en ressurs og derfor står mange uten lærlingeplass.

Lærlinger i FMC

Lærlinger ved FMC fra venstre: Maren Kvernø Ulseth, Fredrik Ellingsen, Anne Cecilie Kalseth Garte, Martin Nesvik, Marianne Kringstad og Vegard Ulseth

Foto: FMC

Arve Stene

Arve Stene, leder av FMC sin avdeling i Kristiansund.

Foto: FMC

FMC er verdens største produsent av undervannsutstyr til oljenæringen, og har levert både til Ormen Lange og de fleste feltene i Norskehavet.

– Å ta inn lærlinger er å investere i framtiden til bedriften. Det sier Arve Stene som leder FMC sin avdeling i Kristiansund.

Stene mener det er viktig å sette av tid til lærlinger.

– Vi får gode kandidater som har bra nivå. Og så tar vi dem inn på utplassering, og det er en veldig god pekepinn på hvordan den eleven er, sier Stene.

Mange står uten lærlingeplass

Men det er ikke alle som tar imot like mange lærlinger. Derfor står flere elever uten tilbud i Møre og Romsdal. Det gjelder rundt 50 ungdommer, og en del får derfor tilbud om skoleplass i stedet.

Inger Sjømæling i utdanningsavdelingen synes det er leit at ungdom står uten tilbud.

– Innenfor bilfag mangler vi lærlingeplasser, og innenfor IKT servicefag. I tillegg mangler vi plasser innenfor industrimekanikerfaget. Det er blitt et veldig populært fag som har mange søkere, forklarer Sjømæling.

Sjømæling forteller at de helt til slutten av november forsøker å få lærlingeplasser til de som enda ikke har fått.

Men at det blir en håndfull som ikke får, det blir det nok, sier hun.

– Belastning å ta imot lærlinger

Sjømæling sier at det er en del arbeidsplasser som ser på det å ta imot lærlinger som en belastning. Spesielt i kommunene.

– Kommuneøkonomien er ikke akkurat den sterkeste. Så innenfor helse- og oppvekstfag er det en stor utfordring i forhold til det med økonomi i alle fall, sier hun.

Fornøyde lærlinger hos FMC

Lærlingene som har fått seg plass hos FMC skryter av bedriften og er glad for at de har fått lærlingeplass. De sier at de gleder seg til å gå på jobb, og de fleste av de vil ta resten av utdannelsen sin hos FMC.

– Jeg har alltid vært ganske interessert i Subsea logistikk og logistikk generelt. Så valget var ganske enkelt da jeg søkte meg lærlingeplass, sier Marianne Kringstad.

Også lærlingkollega Anne Cecilie Kalseth Garte som er industrimekanikerlærling, er glad hun fikk komme til FMC.

– Jeg kom hit da jeg var på utplassering, og da jeg fikk tilgang til lærlingplass ble jeg veldig glad. Det er artig utstyr, og vi får vær med på mye testing og reparasjoner. Så det er veldig kjekt, sier hun.