Skal sørge for trygt båtliv på RaumaRock

Så godt som «alle» mener alkohol og båtføring ikke hører sammen, men likevel kjøres det båt med promille. Kystvakten er i sommer på plass på ulike arrangement for å få bukt med problemet.

Kystvaktfartøyet Tor

Kystvaktskipet Tor kommer på besøk til Raumarock.

Foto: Kystvaktfartøyet Tor

Hvert år mister omtrent 30 mennesker livet som følge av bruk av fritidsbåt i Norge. Minst hver fjerde ulykke har sammenheng med promille.

Nesten ni av ti spurte fastslår at man ikke bør kjøre båt i alkoholpåvirket tilstand. Det viser en landsdekkende undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI, på oppdrag fra alkoholvett-organisasjonen AV-OG-TIL.

– Det er oppsiktsvekkende gode resultater, og holdningsendring er nok i ferd med å skje med tanke på blanding av båtkjøring og alkoholinntak for båtførere. Jeg tror det er på rett veg, og jeg tror at folk har fått forståelse for at det er farlig, både for seg selv og andre, sier skipssjef Jon Skålheim ved kystvaktskipet «Tor».

Gambling

Undersøkelsen er en del av «klar for sjøen»-kampanjen, som er et samarbeid mellom de forskjellige aktørene med interesser i båtsikkerhet.

– De fleste vet vel om promillegrensa. Det er jo sånn på sjøen at det er 0,8 som er grensa, mens på landevegen er det 0,2. Kanskje folk tøyer strikken litt lengre på sjøen, og tar seg én øl og to mer, og gambler på den grensa, sier Skålheim.

– Men vi får håpe at man får ned promillegrensa til sjøs også, for å få bukt med den gamblingsproblematikken som enkelte driver med.

Undersøkelsen hadde 7676 respondenter på landsbasis. 87,5 prosent av de spurte sa at båtfører bør holde seg edru.

Kan redde liv

Som en del av kampanjen deltar Kystvakten på forskjellige arrangementer som involverer mye aktivitet på sjøen. Til helgen kommer Skålheim og resten av mannskapet på KV «Tor» til den årlige Raumarock-festivalen i Møre og Romsdal.

– Mange er jo i festivalmodus, og alkohol blir benytta. Vi er der for å ivareta folks sikkerhet, og trygge liv og helse, sier Skålheim.

Festivalsjef Dag Landbakk

Festivalsjef for Raumarock, Dag Inge Landbakk er glad for at Kystvakta møter opp, også i år.

Foto: Ken Alvin Jenssen

I fylket på Nord-Vestlandet svarte 87,3 prosent av de 199 spurte at alkohol ikke skal konsumeres av båtfører. Festivalsjef Dag Inge Landbakk er glad for initiativet.

– Det er betryggende at det ikke hører sammen. Det er min personlige mening at et er like lurt som å kjøre bil, og like forbudt bør det være. Båtliv og alkohol hører kun sammen ved ei brygge, sier han.

Utelukkende positivt

Kystvakta skal under festivalen snakke med båtfolket, ha åpent skip og, om politiet anmoder de om å gjøre det, gjennomføre promillekontroller.

– Det er så positivt at jeg kan ikke få sagt det nok. Det er helt suverent, sier Landbakk, som også i fjor hadde Kystvakta på besøk under festivalen.

– Bare det at de ligger der virker både dempende og betryggende på hele festivalen.

Også kommunen og politiet mener det er flott at de er til stede, ifølge festivalsjefen.

– Selvfølgelig, når man har kommet i havn og har lyst til å kose seg med litt alkohol, så er det fullt tillatt. Men mens man ferdes på sjøen får man vente til man kommer i havn med å ta den første ankerdrammen, sier Skålheim.

Raumarock starter torsdag 31. juli.