Hopp til innhold

– Vi kommer nærmere hverandre

Til helgen åpnes Kvivsvegen, i grensestrøkene mellom Møre og Romsdal, Oppland og Sogn og Fjordane. Med ny veg blir dette som Norges nye gydne triangel.

Ove Bruheim

Ove Bruheim driver gårdsbruk i Hornindal. Fra helgen kommer han til å bruke Kvivsvegen mye. Spesielt gjelder dette når han skal oppsøke Felleskjøpet og maskinleverandører i Volda.

Foto: Brede Røsjø / NRK

På Søre Sunnmøre ligger noen av Norges mest potente industriområder. Med Sogn og Fjordane er hele Vestlandet knyttet til regionen. Og tett inntil ligger Oppland med gode kommunikasjoner til hele Østlandet.

I den ene enden av Kvivsvegen ligger Volda. Fra før har dette området fått fast samband med Ulstein, Herøy, Sande og Hareid. I andre enden ligger Grodås. Her deler vegen seg, med veger til resten av Vestlandet og over Strynefjellet til Oppland.

– Bare positivt

Vegen har kostet over en milliard kroner, og trafikkantene er nå klar til å ta i bruk den nye veien. Når kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete klypper snora laurdag klokka 12, vil det opna mange dører for 60 000 personar i Nordfjord og på Søre Sunnmøre.

– Dette kommer til å bety svært mye. Denne veien er bare positiv, sier trailersjåfør Hans Bakken.

– Større forutsigbarhet

Også trailersjåfør Terje Nygård kommer til å bruke denne strekningen mye. Han frakter blant annet mye fisk fra fiskeindustrien i Herøy. Han opplever ferjene og de lange krokveiene som stengsler.

– Vi får større forutsigbarhet. Før var den på 50 prosent. Nå kommer den opp i hundre. Frem til nå har veien vert stengt halve døgnet. Men nå forsvinner ferjene, sier Nygård.

Kvivsvegen

Midt inne i denne 6,5 km lange Kvivstunnelen skal åpningen foregå kommende lørdag.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Reiser mer til Volda

Folk som bor langs veien gleder seg. Og mange som bor i Sogn og Fjordane kommer til å bruke forretninger og andre institusjoner på Sunnmøre i langt større grad enn før.

Ove Bruheim er gårdbruker i Hornindal. Han driver stort innen melkeproduksjon og produksjon av okse- og svinekjøtt. Han jubler for den nye veien gjennom fjellet.

– På Sunnmøre finner vi Felleskjøpet, leverandøren av landbruksmaskiner, serviceforetninger. Det betyr mye å få tak i reservedeler raskt når noe på maskinene blir ødelagt, sier Bruheim.

Like øst for området der Bruheim har gården sin, ligger Strynefjellet. Fortsatt må man kjøre i store bratte bakker. Og tunnelene er smale. Men plutselig er både Oppland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal kommet nærmere hverandre.

Programmet

Den offisielle opninga går føre seg klokka 12 ved fylkesgrensa mellom Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, om lag midt inne i den 6,5 kilometer lange Kvivstunnelen.


Og slik ser festprogrammet ut:

  • 12.00: Velkommen ved ordførarane Arild Iversen frå Volda og Anne-Britt Øen Nygård frå Hornindal
  • Tale ved regionvegsjef Berit Brendskag Lied, Region midt og regionvegsjef Helge Eidsnes, Region vest
  • Kulturinnslag frå Volda og Hornindal kommunar
  • Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete opnar Kvivsvegen
  • Kl. 13.00: Kortesje frå opningsstaden med veteranbilar og bussar til Fyrde. Retur til Kalvatn, Lødemel, Grodås og Loen.