Hopp til innhold

Kvinnene på havstuene

De kaller det risikosport – de tre kvinnene – som har tatt ferie fra sine vanlige yrker og påtatt seg oppdraget å drive Ona Havstuer gjennom sommeren.

Tre kvinner på Ona Havstuer

Sissel Heggdalsvik, Janne Husøy og Rigmor Husøy gleder seg men undres hva de har påtatt seg.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Fersk og kortreist

-No kjem i med fiskja, roper den lokale fiskeren Bjørn Magne Jensen. Han kommer med den ferskeste og kortreiste lyren til kvinnene på Ona Havstuer.

Fisken er tatt rett utafor havna på Ona i Sandøy på Romsdalskysten. Og fisken er så kortreist som det er mulig.

–Dokker ser rykningane i han, sier Jensen. Krampetrekningane forteller at dette er førsteklasses.

Janne Husøy, Rigmor Husøy og Sissel Heggdalsvik er begeistra over å få de beste råvarene til fiskesuppa i restauranten de skal drifte i sommer, sammen med overnattingstilbudet ved Ona Havstuer.

-Kjenn kor sola varmer, sier Janne, der vi sitter på den lune terrassen utafor havstuene. Her er så deilig og hør måkeskrikene i bakgrunnen.

I sju uker gjennom sommeren skal de tre kvinnene drifta havstuene på oppdrag av Classic Norway..
(teksten fortsetter under bildet)

Spent på hva de går til

Havna på Ona med Ona Havstuer

Ona Havstuer ligger fint til rett ved havna på Ona.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

-Risikosport, sier Rigmor om oppdraget de har påtatt seg – risikosport på høyeste nivå.

–Nei, vi vet egentlig ikkje det. Vi har ikkje vært her så mykje midt på sommeren at vi vet kor mye folk som egentlig er her. Og vi er jo ikkje på heimebane nokken av oss. Vi har tre forskjellige yrke til vanlig. Sissel er tannkirurg, Rigmor er keramiker i Kongsberg, mens Janne jobber med regnskap i Molde.

Men Rigmor og Janne har røttene sine fra Onasamfunnet og har vokst opp på Husøya og gikk i samme klasse. I tillegg har søstera, Mona, utstilling i nye Galleri Ona, vegg i vegg med havstuene.

-Derfor tror jeg at dette er et godt å, sier Rigmor. Etter å ha bodd i Kongsvinger i 35 år, har jeg alltid drømt om å gjøre nokka anna enn å bruke henda mine til nokka kreativt.

-Men samtidig i det vi skal drive med her, så kan jeg bruke en del av min kreativitet på en helt anna måte enn det jeg driver med til vanlig, og det er skikkelig artig.

Kvinnene på Ona Havstuer

Terrassen ligger lunt til på Ona Havstuer

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

For Janne med sin regnskapsbakgrunn, blir det å holde orden på regnskapet, talla og fakturaene for Ona Havstuer. - Så jeg må halde hardt i sømmane desse to der, sier Janne.

Kustus

-Nei, vi får ikkje gjer som vi vil – ho styre hardt, sier Rigmor.
Sissel forteller at hun ble spurt av de to andre og var ikke vanskelig å be.

- E elsker å vere her ute, elsker å lage mat – riktig nok til et mindre hushold – men vi tre klarer dette her og har hatt lignende utfordringer før. Ikkje like lenge, men store besøk har vi hatt før.

Fastboende og tilreisende godt fornøyd

-Det er veldig kjekt for oss med Ona Havstuer som åpna igjen nå, sier Hilde Sørmoen. Hun er fastboende siden november i fjor og den ferskeste av de 21 fastboende på Ona/Husøya. Her kan vi møtes og prate, få en matbit og drikke litt kaffe.

Hilde

Også fastboende gleder seg over havstuene

Gerd Husøy og Hilde Sørmoen setter pris på det sosiale og hyggelige tilbudet ved havstuene.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

og Gerd Husøy treffer vi på benken utafor Ona Havstuer, der ferga Kvaløy legger til.

-Så også dere fastboende – ikkje bare de tilreisende bruker havstuene?

-Nei, også vi bruker gjerne dette stedet og vi har sett fram til at havstuene skulle åpne nå, sier Gerd. Her kan vi ta oss en middag, gå ut en fredag lørdag kveld, treffes og ha det litt sosialt og hyggelig. Folk her ute syns jeg er blitt veldig flinke til å bruke havstuene og har alltid gjort det. Det tror jeg har vært til god hjelp.

-Er det ikkje dristig av tre kvinner å dra hit ut for å drifte havstuene en hel sesong?

-Jeg syns det er veldig tøft gjort at de tar dette initiativet for å drive havstuene, for det er jo et sjansespill.

- Samtidig, om det blir masse folk, så tror jeg nok det at de vil få nok å gjøre. Jeg håper at det er mange som vil komme utover for å bruke både Ona Havstuer og øya ellers, sier Gerd Husøy, som også sjøl i flere år drev Ona Havstuer og gleder seg over at nye nå satser.

Ryktet vil spre seg

Rolf Bugge og Beinta Jakupsstovu har hatt siste døgnet på Ona og bodd på Ona Havstuer.

Beinta Jakupsstovu

Beinta Jakupsstovu sparer ikke på rosen av kvinnene ved Ona Havstuer.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

-Fantastisk, fantastisk, sier Beinta. Flotte damer som har tatt initiativet til å ha dette tilbudet denne sommeren. God mat og veldig fine rom. Jeg tror at ryktet vil spre seg fort, og rimelig var det også. Det var slett ikke så dyrt som vi hadde forventa.

Rolf Bugge skryter av hele opplevelsen. –Fin tur også med ferga, sier han og nå har de fått orden på den også, så det fungerer. Og det er viktig å ha et slikt overnattingstilbud.


Vil ha opplevelser


- Hva krever dere egentlig av et slikt overnattingstilbud som havstuene på et lite sted som Ona?


-Vi er fire par fra studietida, og nå begynner vi å bli litt halvgamle. Vi reiser mye og skiftes om å ha besøk av hverandre. Så vi er bare ute etter opplevelser.
Eksotisk – og litt luksuriøst.

-Og det får dere her uten å kreve så mye luksus?

-Nei, vi trenger ikke så mye luksus, sier Rolf.

-Men egentlig var det litt luksuriøst også, bryter Beinta inn, for det var dagens fangst, det var den fineste vin og så hadde de plukket de flotteste blomster. Det var faktisk litt eksotisk..