NRK Meny
Normal

Krokene skal gjøre barnehagene tryggere

Etter en tragisk kvelningsulykke i Ålesund valgte mange barnehager å demontere aller kroker i barnehagegarderobene. Nå starter produksjonen av kroker som kan hindre slike ulykker.

Hlin Kroken

Dette er gjengen bak utviklingen av Hlin-kroken.

Foto: Grande

Tanken bak de nye krokene er at de skal løse seg ut ved en viss vekt-belastning. Dermed unngår man at barn hekter seg opp i krokene.

Torsdag startet fullskalaproduksjonen av de første 10.000 eksemplarene av kroken med utløsermekanisme.

– Nå er vi endelig i gang. Og vi håper den blir tatt i bruk på alle småskoler og barnehager her i landet. Den kan utgjøre en forskjell, sier Torbjørn Hjelden hos møbelprodusenten Grande i Rauma.

Hlin krok

Se nøye på kroken. Du kan ganske lett se hvor kroken vil dele seg ved en viss vekt-belastning. Etterpå kan kroken klikkes på plass igjen.

Foto: Grande

Grande er en av de største leverandørene av interiør til skoler og barnehager i Norge. Nå har de fått kroken testet hos SINTEF og er klar til bruk.

Det var daglig leder Svein Alstadsæter i en av Grandes datterbedrifter som fikk ideen til en ny generasjon garderobekroker. Tanken er at garderobekroken skal løses ut og falle ned ved en bestemt vektbelastning. Etterpå skal den kunne klikkes enkelt på plass igjen.

Nå er målet å bidra til å hindre denne typen ulykker ved norske skoler og barnehager.

– Drømmen er at norske skoler og barnehager tar i bruk denne kroken, sier daglig leder i Grande, Torbjørn Hjelden.