Hopp til innhold

Kritiserer skjerpa førerkortkrav: – Feil folk mister lappen

Politiet, helsevesenet og vegvesenet i Møre og Romsdal får kritikk for å ta førerkortet fra flere enn nødvendig.

Dagfinn Wiik

Dagfinn Wiik i Pensjonistpartiet i Møre og Romsdal kritiserer prosjektet som politiet, helsevesenet og Statens vegvesen satte i gang for å fjerne uskikkede sjåfører fra veien.

Foto: Torstein Sonstabo

De skjerpa krava til førerkort får kritikk for å ramme flere enn det bør. Dagfinn Wiik, i Pensjonistpartiet i Møre og Romsdal, sier at folk som aldri har brutt trafikkreglene har mista førerkortet.

Politiet, helsevesenet og vegvesenet i fylket gikk sammen i 2010 for å inndra førerkortet fra flere uskikkede sjåfører enn tidligere. Målet var å fjerne sjåfører som ikke burde være i trafikken på grunn av medikamentbruk, rusmisbruk eller dårlig helse.

– Helt forferdelig

Wiik tror at prosjektet skremmer folk med helseproblem til å søke hjelp.

– Jeg mener det bryter den grunnleggende tilliten mellom lege og pasient. Og det fører til at folk som har behov for hjelp lar være å kontakte lege fordi de er redde for å miste førerkortet, sier han.

– Jeg syns det er helt forferdelig.

Reglene blir strengere

Christian Bjelke

Fylkeslege i Møre og Romsdal, Christian Bjelke,

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Wiik mener det er feil folk som blir fratatt førerkortet. Fylkeslege Christian Bjelke sier at reglene som gjelder for førerkort er strenge. Til høsten kommer det igjen nye forskrifter som gjør det enda enklere å miste førerkortet ved medikamentbruk, rus eller dårlig helse. Slik som det er i flere av nabolanda våre.

– De som er en fare for trafikken bør ikke kjøre. De fleste som søker dispensasjon hos oss, de får det, sier fylkeslegen.

– Trafikksikkerheten er så viktig for samfunnet at er man usikker på om føreren er i stand til å kjøre forsvarlig så mister man muligheten til det, sier Bjelke.

Bjelke og Wiik er ikke helt enige om kven som faktisk er farlige i trafikken. Fylkeslegen sier at helsepersonell avgjør og vurderer pasienten bør kjøre eller ikke. Regelen er at man skal ha slitt med alkoholproblemer i over seks måneder før man blir rapportert til fylkeslegen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Beslaglagte førerkort 2012-2014» i nytt vindu

– Rammer flere enn det bør

Bjelke tror at folk setter pris på reglene, mens Wiik mener det rammer flere enn det bør.

Bare for kort tid siden fikk han en henvendelse fra en mann som var fortvilet etter å ha mistet lappen.

– Han har kjempet i tre år for å få tilbake sertifikatet. Han brøt med fastlegen sin i raseri etter at han hadde rapportert han til fylkeslegen for å ha misbrukt alkohol. Mannen gikk gjennom en livskrise, og gikk til legen sin for å be om hjelp, forteller Wiik.

Da startet fastlegen med å ta fra mannen førerkortet.

– Han hadde ikke gjort noe galt i det hele tatt, og hadde aldri rørt bilen mens han var påvirket av alkohol, og likevel er han uten førerkort.

– Har man misbrukt alkohol i over seks måneder så vil også kjøreferdighetene bli påvirket, selv om man ikke har drukket like før man setter seg i bilen. Det er et regelverk som helsevesenet følger, svarer fylkeslegen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL