Hopp til innhold

Game of Thrones-stjerne vil lage dokumentar om sjøhelten Ole Brude

Kristofer Hivju spiller kaptein i det som kan bli en ny dokumentarfilm om den eggeformede redningsskøyta «Uræds» livsfarlige ferd over Atlanterhavet.

Brudeegget promo

Ole Brude skal spilles av Vebjørn Enger, Kaptein Iver Thoresen spilles av Kristofer Hivju. På bildet; Kristofer Hivju (f.v.) Daniel Sivertstøl, Richard Lindin og Vebjørn Enger. Sivertstøl og Lindin har roller som matroser.

Foto: Håvard Jangaard Strand

7. august 1904 satte fire menn livet på spill for å bevise at «Uræd», den eggeformede livbåten i metall, var fremtidens redningsfartøy på sjøen. Nå kan den eventyrlige og farlige ferden over Atlanterhavet bli film.

– Det er magisk å jobbe med dette. Det er ekstra moro å gjenskape og virkeliggjøre noe du vet har skjedd, sier Kristofer Hivju som spiller kapteinen Iver Thoresen.

– Forut for sin tid

Piloten til dokumentaren lages av Tindefilm og dokumentarfilmregissør Gry Molvær Hivju. Resultatet skal bli en kombinasjon av rekonstruksjoner, arkivbilder og kommentarer fra historiske eksperter. Opptakene i Ålesund er en del av en pilot som skal brukes til å søke videre støtte til prosjektet.

– Det er en film vi har brent for lenge. Ole Brude er en av Norges glemte helter. Selve seilasen i den lille metalbalja var en bragd i seg selv. Det var en ekstremt heftig ekspedisjon. Kon-Tiki blir nesten en søndagstur i forhold, sier hun.

Brudeegget promo

Innspillingen av piloten til det som kan bli en dokumentar om «Uræd» foregår på Ålesund museum. Piloten lages av Tindefilm.

Foto: Håvard Jangaard Strand

Nå håper hun å kunne løfte historien om ålesunderen Brude frem i lyset.

– Han var på en måte 70 år forut for sin tid. Livbåter var uvanlig, mange trodde det brakte med seg ulykke å ha dem om bord. I dag ser vi ideen hans overalt og den har reddet mange tusen liv på sjøen, sier Molvær Hivju.

Forlatt som barn

Hovedrollen, Ole Brude, spilles av Vebjørn Enger, blant annet kjent fra filmene Askeladden og Kompani Orheim. Han synes Brude er en spennende karakter.

– Det var jo han som satte i gang denne galskapen. Man må ha en stor indre motivasjon for å gjøre noe sånt, noe som driver en. Det handlet mye om å vise at man duger til noe, særlig ovenfor faren, som forlot ham da han var ganske ung.

Brudeegget promo

Hovedrollen, Ole Brude, spilles av Vebjørn Enger. Han synes Brude er en spennende karakter.

Foto: Haavard Jangaard Strand

Brude var selv med i et skipsforlis da han var 16 år, og så med egne øyne hvordan livbåtene ble slengt mot siden av båten og knust til pinneved.

– Jeg synes det viser en enorm empati og sympati med mennesker. Å tenke på sikkerhet den gangen, da nesten ingen tenkte på det eller ville bruke penger på slikt, sier Enger.

Pistol, hallusinasjoner og orkan

Ole Brudes revolusjonerende idé var å lage en overbygget livbåt av metall, formet som et egg. For å bevise at båten var så fantastisk som han sa, la Brude ut på ferden over Atlanterhavet med Verdensutstillingen i St. Louis som endelig mål.

Ole Brudes livbåt "Uræd" med mannskapet om bord.

Ole Brudes livbåt "Uræd" under seilas, med mannskapet om bord.

Foto: Ålesund museum

Stuet sammen i den lille metallbåten ble de utsatt for de verste prøvelser. Alt som kunne gå galt gikk galt. Masta knakk, de gikk på skjær og møtte orkan etter orkan. De ble alvorlig syke, gikk hverandre på nervene og Hivjus karakter fikk hallusinasjoner.

– Kaptein Iver Thoresen, var den mest erfarende seileren av de fire om bord, og den enste som kunne navigere. Han var eldre enn de andre, religiøs og en ganske stor autoritet. Det skapte konflikter om bord. Spesielt da Ole Brude, som hadde et ekstremt eierskap til ekspedisjonen, titulerte seg som kaptein. Det tok Thoresen som en dyp fornærmelse, forteller Hivju.

Brudeegget promo

Game of Thrones-stjernen Kristofer Hivju spiller kaptein i det som kan bli en ny dokumentarfilm om den eggeformede redningsskøyta «Uræds» livsfarlige ferd over Atlanterhavet. I disse dager spilles piloten inn i Ålesund.

Foto: Håvard Jangaard Strand

Forvekslet med romskip

Ruten de fire seilte over Atlanterhavet blir sett på som ekstremt farlig. Ferden endte da båten ble kastet mot land ved klippene på Cape Ann-kysten ved Gloucester i Amerika. Takket være måten båten var bygget på overlevde alle fire det dramatiske forliset.

– Amerikanerne trodde først det var en ufo de så, forteller Hivju og ler.

Dokumentaren skal etter planen ha premiere i 2020.

Brudeegget promo
Foto: Håvard Jangaard Strand
Dokumentaren «Uræd» er nå under innspilling på Ålesund Museum. Filmen skal etter planen ha premiere i 2020.