NRK Meny
Normal

Krisetiltak for bønder i nød

Den elendige førsteslåtten har gjort utsiktene svært mørke for mange bønder. Under et krisemøte fredag ble det forsøkt å organisere kjøp og salg av fôr bønder imellom.

Krisemøte blant bøndene

Det ble i dag holdt krisemøte blant bøndene i fylket.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Mange bønder i Møre og Romsdal vil få problemer med altfor lite fôr til dyra sine i vintermånedene etter den elendige førsteslått.

Tidligere meldte NRK at mange risikerte å måtte drive masseslakting av buskapen sin hvis de ikke fikk tak i mer fôr.

Krisemøte Surnadal bondelag

Bonde Peder Saltrø og leder i Surnadal bondelag Oddvar Mikkelsen maner til samarbeid blant bønder.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Fredag 2. august ble det arrangert et krisemøte der en rekke aktører innen norsk gårdsdrift deltok. Der ble det forsøkt å finne en løsning på fôrsituasjonen.

Må ut i markedet

– Det er utfordrende med tanke på at vi bare har ned mot 50 prosent av den normale avlinga som vi vanligvis bruker ha og rutte med. Utover det må vi ut i markedet og skaffe oss fôr, med de kostnadene som det medfører, og de fôringstekninske utfordringene som det medfører. Det er jo ikke alltid du får tak i fôret som du helt ønsker å ha, sier bonde Peder Saltrø.

Han var en av dem som så faresignalene tidlig og skaffet seg ekstra grovfôr allerede i mai. Det har gått hardt utover økonomien.

– Det blir mer det økonomiske aspektet som ligger på oss litt, for det er fort nettoen forsvinner, for å si det pent, når så store andeler av grovfôret skal kjøpes inn.

Alvorlig situasjon

Men noen vil anse situasjonen Saltrø befinner seg i som heldig. Andre har langt ifra nok fôr til å beholde dyrene sine.

Leder i Surnadal bondelag, Oddvar Mikkelsen, har prøvd å samle bøndene og mane til samarbeid.

– Ja, vi er rammet. Men det er mange som er mye hardere rammet enn det vi er. Utfordringen nå er at det er så mange som mangler så mye for, at de kjenner ikke folk de kan ringe til. Derfor prøver vi nå å få etablert en kanal der vi henter inn informasjon om hvem som kan ha fôr, der folk som har fôr til overs kan melde inn for salg, og på samme måte kan kjøpere finne en selger der.

Samarbeid

Det tror han vil lette arbeidet med å hjelpe seg selv. Nettsiden til landbruksrådgivninga vil bli tatt i bruk for å formidle kjøp og salg av fôr.

– Lokalt her vil det da være Landbruk Nord-Vest, og TINE vil gå ut til sine medlemmer nå og hente inn informasjon om fôrsituasjonen til hver enkelt, og mer eller mindre pålegge alle å skaffe opplysninger om det de eventuelt måtte ha til overs.

– Er det noen som kan hjelpe?

– Det kan hende at totalsituasjonen kan bli berga innenfor fylket, eller et par nabofylker i alle fall, at vi ikke trenger lenger ut enn det.

Mange vil hjelpe

Etter at NRK gikk ut og fortalte historien til bonden Asle Fivestad fra Hellesylt på Sunnmøre, har lederen i bondelaget fått en rekke telefoner fra folk som har fôr til salgs.

– Vi fått telefoner fra Averøya, blant andre, der er det bra. Og det finnes andre områder også, i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag som er bra, og generelt litt i ytre strøk i Møre og Romsdal har jeg inntrykk av. Så det finnes, det er bare et spørsmål om å få opprettet kontakt mellom kjøper og selger, sier Mikkelsen.

Økonomiske utfordringer

Men kjøp og salg vil utvilsomt gå hardt utover økonomien til de fleste gårdsbrukene i området. Nå skal det diskuters betingelser med de forskjellige bankene i fylket.

– Det har vært telefonkontakt med flere banker, og de er klar over situasjonen og har gjort seg noen tanker om løsninger der, forsikrer Mikkelsen.