Politiet vil snakke med «mistenkelig mann»

Politiet i Ålesund sier lørdag kveld at de ønsker å komme i kontakt med en «mistenkelig mann» som er observert i nærheten av stedet der en kvinne ble funnet død.

Kripos aksla

Søndag morgen rykker krimteknikere fra Kripos inn på turstien i området rundt Fjellstua, for å undersøke funnstedet der den omkomne kvinna ligger. Leder Per Angel i Kripos sin ID-gruppe sier dårlig vær ikke skal påvirke muligheten til å finne spor.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Per Angel

Leder Per Angel i Kripos sin ID-gruppe.

Foto: NRK

Det er politiet selv som betegner mannen som mistenkelig, skriver Sunnmørsposten.

– Dette er en person vi selvfølgelig ønsker å avhøre. Alle som har vært på Aksla, vil bli avhørt, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt.

Det var folk i politihelikopteret som observerte mannen natt til fredag, og han skal ikke ha vært en del av søkegruppa, ifølge avisa.

Skovly vil ikke si nøyaktig hvor mannen befant seg, men han skal stått alene i ulendt terreng noen få hundre meter fra funnstedet, skriver avisa.

Mulig å finne spor

Etter det NRK kjenner til, skal Kripos ankomme Ålesund rundt kl. 02.00 i natt. De vil starte det krimtekniske arbeidet søndag morgen, og holde på så lenge de finner det nødvendig.

Lederen for Kripos sin ID-gruppe – Per Angel – sier det er fullt mulig for åstedsgranskerne å finne kriminaltekniske spor etter Aksla-drapet, selv om det kan ha gått flere dager siden den tragiske hendelsen.

– Åsteder utendørs er mer utfordrende enn innendørs, fordi det er mindre spor. Du må legge listen høyere. Å finne et hårstrå på et gulv er enklere enn å finne et hårstrå i lyng og mose, sier Per Angel til Bergens Tidende lørdag kveld.

Lederen for ID-gruppen i Kripos – som er en gruppe som blir sendt landet rundt for å hjelpe lokalt politi med krevende oppgaver – sier åstedsgranskerne helt sikkert vil holde på i flere døgn for å sikre kriminaltekniske spor.

Det har vært litt regn og dårlig vær siden onsdag, men det skal ikke gjøre det umulig å finne spor etter drapet på kvinna som ble funnet ved Fjellstua på Aksla lørdag.

Saken fortsetter under videoen

Skovly: - Kripos starter søndag

Venter klarsignal fra Kripos

Lørdag kveld kl. 22.00 sier politiinspektør Yngve Skovly til NRK at kvinna ennå ligger på funnstedet, og det finnes ingen tvil om at det har skjedd en kriminell handling, som på et eller annet vis førte til at kvinna mistet livet.

Enn så lenge vil politiet ikke bekrefte at det er 21 år gamle Anja Weløy Aarseth som er funnet.

– Grunnen til at vi ikke kan gå ut med sikker ID ennå, er at vi må la avdøde være på funnstedet til krimteknikerne gir klarsignal.

Han sier de må få obduksjonsrapporten før de kan konkludere med hva som har skjedd. Dette håper Skovly de kan få på plass så fort som mulig.

– I morgen vil Kripos starte jobben på funnstedet, og det vil også bli satt i gang annen etterforskning.

Politiet ønsker tips

Politiinspektør Yngve Skovly

– Grunnen til at vi ikke kan gå ut med sikker ID ennå, er at vi må la avdøde være på funnstedet til krimteknikerne gir klarsignal, sier politiinspektør Yngve Skovly.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Lørdag kveld kunne politiet opplyse til NRK at de har fått en betydelig økning i tips etter at det ble klart at noen var funnet død.

Politiadvokat Yngve Skovly kunne også bekrefte at de har startet avhør av tipsere i forbindelse med det.

– Vi har mottatt en rekke tips, og det har medført at flere av tipserne har blitt kalt inn til avhør, sa politiet advokat Yngve Skovly til NRK litt over klokken 19.

Politiet har slått fast at kvinnen som er funnet ikke har dødd av naturlige årsaker.

Politiet går dermed ut fra at det er en gjerningsperson på frifot, og setter inn store ressurser for å løse saken.

I kveld opplyser politiet at de fortsatt er interessert i å komme i kontakt med alle som har vært på fjellet i perioden da Anja Weløy Aarseth var savnet, men at ikke alle trenger å ringe.

«Personer som har befunnet seg på Aksla onsdag 28. august 2013 fra kl. 18.45 og utover, og som mener at de har sett savnede – eller gjort andre observasjoner som de mener kan være interessante, bes om kontakte politiet på telefon 70 11 87 00», skriver politiet i ei pressemelding.

Andre som bare har vært i området uten å se den savnede eller noe annet spesielt bes melde seg på e-post til alesund-tips@politiet.no.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Kvinne funnet død på Aksla, Ålesund» i nytt vindu