Her kommer Kripos for å etterforske dødsfallet på Aksla i Ålesund

Ålesund (NRK.no): Søndag formiddag kom Kripos til byfjellet Aksla i Ålesund. Kripos er til stede med 7 teknikere.Aarseth ble funnet død lørdag.

Kripos

Ca klokka 10.45 ankom Kripos til fjellet Aksla i Ålesund. Etter en times planleggingsmøte er de klar til å starte etterforskningen etter at den som trolig er Anja Weløy Aarseth ble funnet død lørdag.

Foto: Frode Berg / NRK

Politiet bekrefter søndag at Fjellstua er dekket av overvåkingskameraer. I tillegg til utsjekking av PC og andre digitale spor, regnes funn fra kameraene som sentrale spor. Søndag formiddag er politiet også i gang med å skaffe en oversikt over overvåkings- og web-kameraer i området.

Teknikerne og analysepersonellet fra Kripos jobber nå sammen med folk fra Sunnmøre politidistrikt inne i det mest sentrale funnstedet.

– Nå har vi kommet i gang med undersøkelsene på stedet. Det er teknikere fra Kripos som sammen med vårt personell som holder på med undersøkelsene, sier politiadvokat Yngve Skovly til NRK.

Yngve Skovly

Politiadvokat Yngve Skovly leder etterforskningen. Her er han ved de ytterste sperringene ved Aksla stadion.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Kan ta tid

Skovly understreker at undersøkelsene kan komme til å ta tid. Det er dermed usikkert hvor lenge sperringene i området kommer til å bli holdt, og hvor lenge den døde kvinnen kommer til å bli liggende i området.

Vi håper at arbeidet som utføres nå kommer til å ha stor betydning. Kvinnen ble funnet forholdsvis kort tid etter at hun forsvant. Jo tidligere man finner et offer jo tidligere er sjansen for å finne gode spor, sier Skovly.

Til nå har politiet avhørt i overkant av 30 tipsere i saken. Så langt er det fortsatt uvisst om politiet kommer med en sikker identifikasjon i løpet av dagen.

Omfattende vakthold

Anja Weløy Aarseth

I samråd med familien distribuerte politiet søndag morgen dette bildet av Anja Weløy Aarseth.

Foto: Privat

Det har vært vakthold i området i hele natt. De første representantene fra politiet kom ved 08.15-tiden, og Kripos kom til stedet ca.klokka 10.45.

Vi har blitt bedt av politiet om å holde en ytre sperring. Ingen uvedkommende får slippe inn i området, sier Ronald Alnes i Sivilforsvaret til NRK.

Sperringene er satt opp på alle stier og tilkomstmuligheter til funnområdet. Området kommer mest sannsyling til å være avsperret store deler av dagen.

Klokken 09.00 holder politiet planleggingsmøte i forbindelse med etterforskningen. Representantene fra Kripos deltar på dette møtet.

Sjekker treningsapplikasjon

Fjellet Aksla ligger midt i Ålesund by. Det er både et yndet rekreasjonsområde for lokalbefolkningen og et populært område for turister. På fjellet er det anlagt turstier og en velforening har lagt ned en stor innsats for å holde området innbydende. Anja Weløy Aarseth var i området for å jogge den dagen hun forsvant.

Politiet bekrefter overfor Bergens Tidende at de vil undersøke om Weløy Aarseth brukte treningsapp under joggeturen. Slike programmer på smarttelefoner registrerer både hvor personer beveger seg, for fort de beveger seg og eventuelle stopp.

– Treningsapper er absolutt noe vi vil se nærmere på, sier Skovly til Bergens Tidende.

Valkthold

Byfjellet Aksla i Ålesund søndag morgen: Folk fra sivilforsvaret gjøre seg klar for vakthold i området der den døde kvinnen fortsatt ligger.

Foto: Frode Berg / NRK

– Så mistenkelige personer

Politiet har gjennomført en rekke avhør av vitner. En kvinne har forklart at hun føler seg sikker på at hun så Anja Weløy Aarseth jogge på Aksla ved 19.15-tiden onsdag. En halv time senere så hun to menn, som hun oppfattet som østeuropeere.

– Jeg så to menn. De passet liksom ikke inn der. De så ikke ut som turgåere. Den ene så ut som om han dro den andre med seg, forteller kvinnen til TV2.

Politiet karakteriserer observasjonen som interessant.

Tenner lys

Funnet av den døde kvinnen på byfjellet Aksla har gjort et dypt inntrykk på befolkningen i Ålesund. Da Anja Weløy Aarseth ble meldt savnet deltok flere hundre personer i letingen.

Da kvinnen ble funnet og politiet kunne fastslå at man står overfor en kriminell handling, tok også reaksjonene en ny vending. Folk går til politisperringene og tenner lys.

Klokken 18 er det også planlagt en lys-seremoni ved Høgskolen. Anja Weløy Aarseth var student ved Høgskolen i Ålesund, og forsvinningen har gjort et dypt inntrykk på alle i skolemiljøet.

Lystenning Ålesund

Slik står lysene tent ved Fagerlia barnehage. På dette stedet ble bilen som Anja Weløy Aarset brukte funnet.

Foto: Stig-Espen Soleng / NRK

Åpent hus i kirken

I forbindelse med funnet av den døde kvinnen, holder Volsdalen kirke åpent store deler av søndagen. Kirken ligger ved foten av byfjellet Aksla, og ligger noen hundre meter fra funnstedet i luftlinje. Åpningssalmen i gudstjenesten klokka 11.00 var «Vær meg nær, å gud».

Volsdalen kirke

Volsdalen kirke ligger ikke langt fra stedet der den døde kvinnen ble funnet. I dag flagger kirken på halv stang, og kirken holder åpent for sørgende i forbindelse med dødsfallet.

Foto: Synnøve Hole / NRK

Anja Weløy Aarseth ble også nevnt i forbønnen i kirken, og det ble tent lys for henne.

Lystenning

Her tennes det lys for Anja Weløy Aarseth i Volsdalen kirke i Ålesund søndag formiddag.

Foto: Frode Berg / NRK

– Fullt mulig å finne spor

Lederen for Kripos sin ID-gruppe, Per Angel, sier det er fullt mulig for åstedsgranskerne å finne kriminaltekniske spor etter Aksla-drapet, selv om det kan ha gått flere dager siden hendelsen.

– Åsteder utendørs er mer utfordrende enn innendørs, fordi det er mindre spor. Du må legge listen høyere. Å finne et hårstrå på et gulv er enklere enn å finne et hårstrå i lyng og mose, sa Per Angel til Bergens Tidende lørdag kveld.

Politiet har fortsatt ikke bekreftet at det er den 21 år gamle Anja Weløy Aarseth som er funnet. Men det er ikke meldt om andre savnede i området.

– Grunnen til at vi ikke kan gå ut med sikker ID ennå, er at vi må la avdøde være på funnstedet til krimteknikerne gir klarsignal, sier politiinspektør Yngve Skovly til NRK.

Sperring Aksla

En av sivilforsvarets biler har tatt oppstilling ved sperringen like ved Aksla stadion. Kvinnen ble funnet på nedsiden av stien som fører fra stadionområdet og vestover mot Fjellstua.

Foto: Frode Berg / NRK

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Kvinne funnet død på Aksla, Ålesund» i nytt vindu