Hopp til innhold

Endelig er det gratis å kjøre Krifast

Nå er det gratis å kjøre over Krifast-sambandet. Like etter klokka 12.00 i dag, lørdag 1.desember, ble det slutt på innkrevingen av bompenger.

Første gratispasserende ble en hyggelig overraskelse for vår reporter.

Nå er det gratis å kjøre over Krifast. NRK's reporter Roar Halten ble faktisk ganske overrasket da det gikk opp for ham hvem som var første ikke-betalende bilist gjennom sambandet. - Pappa, jeg kan jo ikke intervjue deg, sa han. Men han fant en løsning. Se reportasje fra seremonien her.

Krifast gir Kristiansund fastlandsforbindelse, samtidig med kryssingen av Gjemnessundet og Bergsøysundet. Sambandet består av Freifjordtunnelen, den store Gjemnessundbrua og flytebrua Bergsøysundbrua.

Byggingen har vært delvis finansiert med bompenger. Bompengene har vært satt til ferjetakst+årlig økning.

Eivind Lyngstad ble den siste som måtte betale for å komme over Krifast-sambandet. Han fikk en påskjønnelse fra selskapet. Straks han hadde kjørt gjennom kunne arbeidet med å fjerne bomstasjonen starte.

Eivind Lyngstad

Eivind Lyngstad kom akkurat tidsnok til å bli den siste som måtte betale på Krifast-sambandet. Alle som kom etter ham får nå kjøre gratis.

Foto: Roar Halten / NRK

Like etter at sist betalende hadde passert, kunne en rød kranbil ta frem krana, festet den til bua som de ansatte ved bomstasjonen har sittet i, og heiste den vekk til fanfarer.

Dermed var det klart for første ikke-betalende reisende over Krifast-sambandet. Hans navn var Jens Magne Halten. Han var på veg til hytta si i Halsa.

Jens Magne Halten

Jens Magne Halten ble den første som fikk kjøre over Krifast-sambandet uten å betale. Her sammen med Gjemnes-ordfører, Odd Steinar Bjerkeset.

Foto: Roar Halten / NRK

Klokka 12.00 var det et stort arrangement ved bommen. Ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen var opptatt av hvor viktig Krifast har vært for regionen.

ordførarar

Ordførerne i Tingvoll, Kristiansund og Gjemnes under avviklingen av bomstasjonen på Krifast-sambandet lørdag.

Foto: Roar Halten / NRK

– Krifast har vært nøkkelen inn til framtida med vekst og utvikling, sa Øyen.

Også Maritta B. Ohrstrand understreket viktigheten av sambandet. Hun har vært varaordfører i Kristiansund og frem til kommunesammenslåingen var hun ordfører i Frei.

Maritta B. Ohrstrand

Maritta B. Ohrstrand.

Foto: Roar Halten / NRK

Peder Aasprang

Peder Aasprang er ordfører i Tingvoll.

Foto: Roar Halten / NRK
– Krifast har vært et stort løft i samferdselssektoren. Nå begynner en ny æra for vår region. Nordmøre har blitt større, sa Ohrstrand.

Det er ein stor dag for Møre og Romsdal når denne bomen forsvinner, og det blir gratis å kjøre via dette sambandet.

– Denne dagen har vi ventet på. Vi ser frem til at bomen skal rives nå. Vi har stor tro på at det blir store ringvirkninger av dette. Både trafikken og aktiviteten kommer til å vokse, sier Peder Aasprang, ordfører i Tingvoll.

Knut Engdal er en av Krifast-pionerene. Han stor-koste seg på denne dagen da bomstasjonen mistet sin funksjon.

Dette er en stor dag. Det har vært mange store dager, men dette er en av de største, sa Engdal. Jeg sto tidlig opp på denne gledens dag. Det blir kanskje litt rart å bare kjøre forbi her. Jeg kommer nok til å savne praten med bomvaktene, sier Knut Engdahl til NRK.

Krifast

Det har møtt opp mye publikum for å være med på begivenheten på Krifast.

Foto: Roar Halten / NRK

Stortinget vedtok bompengeordningen i 1985, og allerede 1. september 1985 startet innkrevingen som et tillegg til ferjebilletten.

En symbolsk anleggsstart ble foretatt 31. oktober 1988. Sambandet ble tatt i bruk i juni 1992, og daværende statsminister Gro Harlem Brundtland foresto den offisielle åpningen 20. august 1992.

I dag, 1. desember 2012, er det slutt på bompengeneinnkrevingen på Krifast. Her er historien om fastlandssambandet.

Her ser du glimt fra tiden da ferjer fraktet biler og passasjerer over fjordene og sundene, og frem til statsminister Gro Harlem Brundtland åpnet sambandet i 1992.

Festen fortsetter i Kristiansund. Det satses på en historisk og trivelig dag, med mye folk og gode opplevelser, skriver Kristiansund kommune på sine nettsider.

Dette foregår i Kristiansund i dag:

  • Supertilbud i Atlanterhavsbadet (20 kr billetten)
  • Sterkt reduserte priser på Sundbåten (alle betaler barnepris)
  • Sterkt reduserte priser på Caroline kino (ca. 50 %)
  • Sesongåpning på kunstisbanen i folkeparken (Kl 12.00 – 18.00)
  • Pepperkakebyen (kl. 11.00 – 17.00)
  • Julemarked i gågata (kl. 12.00 – 18.00)
  • Bondens marked på Rådhusplassen
  • Nissetog (Start i Nerparken i Langveien kl. 14.00)
  • Tenning av Nordmørsgrana (når Nissetoget kommer ned til Piren)