Krever slutt på påske- og sommerstengt

– Foreldrene på Nordmøre og i Romsdal forventer full gjenåpning av barneavdelingen i Kristiansund. I tillegg krever de slutt på påske- og sommerstengt avdeling. Det sier advokat Edvard Eide.

Barneavdelinga Kristiansund

Barneavdelinga Kristiansund bør være åpen hele døgnet hele året mener foreldre.

Foto: Roar Strøm / NRK

Tålmodigheten er over for barneforeldre i Romsdal og på Nordmøre. Etter dødsfallet til ti måneder gamle Sebastian har engasjementet for barneavdelinga i Kristiansund eksplodert.

– Foreldrene krever trygge forhold for barna. De krever at Helse Møre og Romsdal leverer helsetjenestene de er lovpålagt å gi. Derfor kan ikke foreldrene akseptere noe annet enn full gjenåpning av avdelingen i helgene, og at Helse Møre og Romsdal slutter med både påskestenging og sommerstenging.

Det sier Edvard Eide. Han er advokat for en foreldregruppe som kjemper for barneavdelingen i Kristiansund. Eide representerer også foreldrene til ti måneder gamle Sebastian som døde under helikoptertransport mellom Kristiansund og Trondheim.

Delvis gjenåpning etter påske

I dag presenterte Helse Møre og Romsdal mulige løsninger for barne- og ungdomsavdelinga i Kristiansund. I styremøte i februar bestemt Helse Møre og Romsdal å delvis gjenåpne den helgestengte avdelingen.

– Løsingen er å åpne deler av avdelinga første helg etter påske. Helseforetaket har ikke personell til å få dette på plass tidligere. Foretaket arbeider med å rekruttere pleiepersonell med kompetanse på barn, sier konstituert administrerende direktør Dag Hårstad.

Frem til dette skjer har Helse Møre og Romsdal styrket ambulansetjenesten og satt i gang andre midlertidige tiltak for å hindre at barn må flyttes mellom sjukehusa i Ålesund og Kristiansund.

– Vi skjønner at Helseforetaket har havnet i en skvis siden de som jobbet på på avdelingen er borte. De tiltakene som kommer nå reduserer risikoen for overføringer, men vi mener det ikke gjenoppretter en lovlig tilstand, sier Eide.