Krever homo-åpenhet i skolene

Homofile krever at lærere på barne- og ungdomsskolene blir flinkere til å snakke om seksuelle legninger med elevene. Mange har hatt en vanskelig oppvekst, og mener skolen må ta mye av skylden.

Robin Johansen

Robin Johansen (20) fra Ulsteinvik ble mobbet så mye at han ikke ville leve lenger. Nå holder han foredrag om mobbing og homofili for å hjelpe andre.

Foto: Privat

Homofile kjemper for at barne- og ungdomsskolene skal ha større fokus og åpenhet om seksuelle legninger. Mange opplever å bli mobbet og trakassert på skolen.

Les også:

Mobbing og trusler

– «Fyflate, hvor ekkel du er» og «Æsj!»

Dette var skjellsord Robin Johansen fra Ulstein på Sunnmøre måtte ta imot fra medelevene sine hver dag.

Både han og klassekameratene hans merket at han var litt annerledes enn de fleste andre, og det tok lang tid før Robin klarte å akseptere seg selv.

– På ungdomsskolen begynte jeg å få litt tanker, og det var da mobbingen startet for fullt. Men det gikk ikke opp for meg før første året på videregående at jeg må komme meg ut av skapet, forteller Robin.

Kjemper for åpenhet

Det toppet seg da ekle kommentarer ble til trusler. Robin var langt nede og begynte å skade seg selv.

– De utnyttet sjansen til å opprette en falsk profil av meg på nettet. Da sendte de ut melding til alle vennene mine om at de må si «hade» til meg, forteller Robin.

Nå vil han kjempe for at andre skal slippe å oppleve det samme som han.

– Jeg har ikke mye godt å fortelle om fortiden min, fordi mobbingen har tatt over det gode jeg hadde før. Uansett om du er lesbisk, bifil, transvestitt eller homofil så er du et menneske, sier Robin.

Kristin Halvorsen

UAKSEPTABELT: Kristin Halvorsen reagerer på at elever mobbes og trakasseres på bakgrunn av legning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Bård Nylund

ÅPENHET: Leder i LLH, Bård Nylund mener det er viktig å være åpen om ulike legninger i skolene.

Foto: LLH

Les også:

– Lang vei å gå

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen slår sterkt ned på denne type mobbing, men mener det er en lang vei å gå før man blir kvitt problemet.

– Dette mener jeg er helt uakseptabelt. Vi skal ikke oppleve mobbing og trakassering på bakgrunn av legning i Norge. Vi må jobbe kontinuerlig for å bli kvitt det, sier Halvorsen.

– «Jævla homo!»

Sammen med Landsforeningen for lesbiske og homofile, har departementet i høst startet med en landsomfattende kampanje for at lærerne skal bli flinkere til å snakke med elevene om hvor viktig det er å være åpen om ulike legninger.

Det trengs, sier leder i LLH, Bård Nylund.

– «Jævla homo!» er et av de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder. Det lærerne ofte gjør er å si at «sånt må du ikke si, for han er jo ikke det». Det bidrar bare til en ytterligere usynliggjøring, sier Nylund.