Krevende arbeidsmarked demper boligprisene

Mens boligprisene i Norge i snitt hadde en historisk sterk prisvekst i fjor, er boligprisene i Møre og Romsdal prega av et tøffere arbeidsmarked.

Vinter i Molde

Her i Molde er det ved årsskiftet 240 boliger til salgs. I Ålesund 299 mens flest boliger ligger for salg i Kristiansund: 317

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Boligprisen i Norge økte i snitt med 12,8 prosent i 2016 etter en knallsterk desember, forteller Eiendom Norge i samband med at de la fra sin årlige prisvekst i dag.

Møre og Romsdal er ikke med på denne dramatiske prisveksten og endte på 4,8 prosent økning.

– Vi har et land med store regionale forskjeller og det har vist seg enda sterkere i 2016 med en formidabel prisvekst, sier Randi Hollingen i Notar i Molde. Hollingen er leder i Eiendomsmeglerforbundet i Møre og Romsdal, og her i fylket har de formidla salg av 3161 boliger i fjor. Dette er samme antall som året før.

Men prisene har steget også i Møre og Romsdal med i snitt 4,8 prosent de siste 12 måneder. Det er likevel en sterkere prisvekst enn året før, da veksten var bare 2,9 prosent gjennom året.

Randi Hollingen

Randi Hollingen i Notar sier mange selgere har for høye forventninger til pris.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Usikkerhet i boligmarkedet

– Vi har nok godt merka oljenedturen, sier Hollingen. Mange bedrifter har sagt opp mange gode ansatte. Det preger folk og skaper usikkerhet og viser igjen i boligpriser.

Usikkerheten gjør at det ofte tar lengre tid å selge boligen, og halvparten av boligene i fylket selges under prisforlangende.

– Mange selgere har nok for høye prisforventninger. De som skal selge boligen ser det gjerne litt an før de legger ut boligen. Mange vil gjerne selge før de kjøper nytt. I Møre og Romsdal bruker man dobbelt så lang tid (80 dager) på å selge en bolig som snittet i resten av landet.