Hopp til innhold

Kraftkrisen er ubehagelig nær

I vinter kan vi få verste kraftsituasjonen i Midt-Norge på ti år.

Vannmagasin

I vinter var det mindre vann i kraftmagasine enn på lenge. Denne vinteren kan situasjonen bli enda verre.

Foto: Erling Johnsen / NRK

Midt-Norge kan oppleve kraftkrise i vinter med den tøffeste kraftsituasjonen på mange år.

Reserverkraftverkene på Aukra og Tjeldbergodden kan bli satt i beredskap for at ikke regionen skal bli mørklagt.

- Akkurat nå ser det ut til at vi kan få en verre situasjon enn vi har hatt noensinne. I alle fall siden 2000, sier Svein Rødal som leder kraftforsyningens beredskap i området.

Mindre vann i magasinene

Han varsler at kraftkrisen kan være ubehagelig nær.

- I Midt-Norge ligger vi nå lavere på magasinbeholdningen enn vi har gjort på samme tidspunkt i de årene det har vært mest kritisk på vårparten.

Også i vår var det en spent situasjon på kraftmarkedet en periode, med rekordhøye strømpriser og de omstridte forurensende mobile gasskraftverkene ble satt i beredskap i frykt for en kraftkrise.

Les:

- Jeg tor det er meget sannsynlig at vi kommer i samme situasjon som vi hadde i vår, altså at reservekraftverkene på Tjeldbergodden og på Nyhamna på Aukra kommer til å bli satt i beredskap, forteller Rødal.

- Regnet blir avgjørende

Ormen Lange-anlegget og Hydro Sunndal er storforbrukere av kraft i regionen. Siste året har de gamle smelteovnene på Hydro Sunndal, SU3, vært koblet ut, men disse kan bli satt i drift igjen

- Det sies at det er sannsynlig at Hydro vil komme til å kjøre SU3 for fullt igjen. Det vil jo forverre situasjonen i forhold til det vi opplevde i vår.

Det som kan bli helt avgjørende for om vi får en kraftkrise er regnet utover høsten.

- Nedbøren på høsten har variert veldig mye. Vi får bare håpe at magasinene blir fylt opp slik at vi kommer gjennom denne vinteren også.