NRK Meny
Normal

En vannskade oppdages hvert åttende minutt

I fjor var erstatningene fra forsikringsselskapene etter vannskader i private hjem og hytter på nesten 2,3 milliarder kroner.

Vannskade gjennom gulv

Gjensidige hadde alene erstatningsutbetalinger på vann- og frostskader på totalt 402 millioner kroner i 2013.

Foto: Gjensidige

Stine Neverdal

Kommunikasjonssjef i Finans Norge, Stine Neverdal.

Foto: CF Wesenberg
Frostskade

Se opp for dette. Det kan koste deg dyrt.

Foto: Gjensidige
Arne Voll

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll.

Foto: Gjensidige

Antall vannskader økte med 17 prosent i Norge i fjor og skadene blir flere og dyrere for hvert år.

I alt ble 64.000 vannskader meldt inn til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge. Gjensidige hadde alene 11.500 vannskader som ble meldt i 2013 med erstatningsutbetalinger på totalt 402 millioner kroner. Kulden var årssaken til omtrent 20 prosent av disse skadene.

– Dette er en kraftig økning av erstatningene på 15 prosent, mens antallet går opp med 17 prosent sammenlignet med 2012, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Pass på temperaturen

Det typiske scenarioet er at i kuldeperiodene fryser vannet og rørene sprekker. Når været blir mildere eller varme blir satt på, tiner isen i de ødelagte rørene og vannet fosser ut.

Heldigvis er det en god del folk kan gjøre for å forebygge. Det er spesielt viktig å holde en god innetemperatur og stenge stoppekranen når de reiser bort. Disse to enkle forebyggende tiltakene kunne ha spart mange for unødvendige vannskader, opplyser Gjensidige.

I løpet av 2013 ble 4.500 hytter vannskadd. Det tilsvarer en økning på 32 prosent i antall, mens erstatningene økte med 28 prosent fra 2012.

Den vanligste forsikringsskaden

Vannskader er den vanligste forsikringsskaden i hus og hytter i Møre og Romsdal – og i vårt fylke var økningen på hele 27 prosent. Forsikringsselskapet Gjensidige som har en fjerdedel av markedet, betalte ut 28 millioner for vannskader i fylket – en økning på 2 millioner.

– Det aller viktigste er stoppekranen, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll til NRK. Skal man være vekke fra huset mer enn et par dager, så er det viktig å stenge stoppekranen i huset.

I Møre og Romsdal ble det meldt drøye 3500 vannskader på private boliger med erstatninger for 145,5 millioner kroner i fjor, opplyser Finans Norge.

Voll sier at noe av årssaken til skadene er frost, vær og vind.

– Men av erfaring så vet vi at gamle vannrør som lekker er en stor kilde til vannskader. Det er mye en kan gjøre for å forhindre slike skader. Vannskader er en dominerende skade når det gjelder hus og hytter, forteller kommunikasjonssjefen.