Hopp til innhold

Kortautomat redder jula

Verden går fremover, også for dem som samler inn penger til mennesker med rus- og sosiale problemer. Nå er det ingen unnskyldning om du mangler vekslepenger.

Hvis du mangler kontanter, så har du i det minste en grunn til å gå forbi Fresesarmeen si julegryte. Men no er det slutt, i alle fall i Ålesund. Der er det bare å ta fram kortet...

Nå er ikke null kontanter enn unnskyldning lenger.

Hvis du mangler kontanter, så bruker du kanskje det som en grunn til å gå forbi Frelsesarmeens julegryte. Men nå er det slutt.

Frelsesarmeen i Ålesund er en av de første i landet som nå skaffer seg egen kortterminalen for dem som gjerne vil gi, men mangler kontanter.

Frelsesarmeen, kortautomat

-Et kjempebra tilbud, sier Tove Lunde Bjørge

Foto: Frode Berg

– Vet du hva? Dette er en så god sak, at det er helt fantastisk. Det er en stor fordel at de nå kan ta mot kort. Det er mye enklere å gi penger, og jeg synes det er veldig positivt, sier Tove Lunde Bjørge.

Hun var en av de første som fikk trekke bakkortet sitt på den nye giverterminalen til Frelsesarmeen i Ålesund.

– Jeg får så dårlig samvittighet når jeg går forbi julegryta, og ikke har kontanter. Nå er det ingen unnskyldninger, så her er det bare i gå, sier ...

Saken fortsetter under bildet.

Frelsesarmeen

Betalingsterminaler skal redde Frelsesarmeen.

Foto: Frode Berg / NRK

Mindre kontanter i omløp

I desember rydder Frelsesarmeen plass til julegrytene over hele Norge. Mer enn 26 millioner kroner ble samlet inn i fjor.

I år blir det kanskje enda mer. De siste årene har det blitt mindre penger i Frelsesarmeens gryter. Årsaken er at svært mange ikke går rundt med kontanter på seg.

LES HISTORIEN OM HVORDAN JULEGRYTA BLE TIL

– Det har dessverre blitt slik at folk har mindre kontanter. Nå håper jeg kurvene går rett til himmels og at folk er flinke til å gi, sier Trine Klemetsen som er leder for Ålesund Sentrumsforening.

Saken fortsetter under bildet.

Frelsesarmeen, kortautomat

Åse Berg Grøvik håper kortautomat gir mer penger til Varmestua.

Foto: Frode Berg / NRK

Pengene går til Varmestua

I Ålesund går pengene til det sosiale arbeidet i Varmestua. Her er Frelsesarmeens suppegryte et viktig tilbud for mange av dem som samles i sofakroken på både dagtid og kveldstid.

Tilbudet er et lavterskeltilbud for folk med psykiske, sosial og rusproblemer. Her får de et varmt måltid, muligheter til personlig hygiene, men ikke minst en trygg og god plass for sosialt samvær med andre mennesker.

Uten pengene fra fire gryter i Ålesundsområdet hadde tilbudet neppe eksistert.

– I fjor fikk vi inn over 200.000 kroner her i Ålesund på våre fire gryter. Dette er den viktigste inntektskilden vår, sier daglig leder ved Varmestua, Åse Berg Grønvik

En terminal foreløpig

Foreløpig har Frelsesarmeen bare en kortterminal til bruk. Den har de fått med Sparebank 1.

– Vi skal nå høste erfaringer med denne terminalen. Vi har fått gode tilbakemeldinger, og tror at dette skal føre til at vi får samlet inn mer penger, sier Grønmyr.

I år er innsamlingstiden 3. desember til 22. desember. Da blir Frelsesarmeen å finne de fleste steder over hele Norge.