Korssmykke opp i Kringkastingsrådet

Leder i Kringkastingsrådet, May-Helen Molvær Grimstad, vil ta opp NRKs forbud mot at ansatte bruker kors som smykke på TV-sendinger under rådets møte i desember.

Stortingsrepresentant May Helen Molvær Grimstad ( KrF )

May-Helen Molvær Grimstad tek opp saka om korsnekten i NRK i kringkastingsrådet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Rådet har ikke fått inn noen formell klage på saken, men Molvær Grimstad vil ta saken opp på prinsipielt grunnlag i sin oppsummerende tale til de 14 rådsmedlemmene, skriver Dagen.

- Jeg håper at NRK lytter til flere debatter og synspunkt. Der er for eksempel mange som ønsker tv-sendt gudsteneste på søndagene, så jeg håper NRK utvider horisonten, sier Molvær Grimstad til NRK.

Siv Kristin Sællmann

Siv Kristin Sællmann kom i hardt vær da hun tok på seg kors under en nyhetssending hos NRK Sørlandet.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Bakgrunnen er at nyhetsoppleser Siv Kristin Sællman ble bedt om ikke bruke et smykke med gullkors på TV etter reaksjoner fra seerne.

Les også:

Vil vite hva som får NRK til å reagere

Molvær Grimstad, som har vært stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti, er opptatt av hva som skal til for at NRK reagerer på henvendelser fra publikum og peker på ulik behandling:
- Når noen går inn og reagerer på et bitte lite diamantkors på halvannen centimeter, da lytter NRK. Alt det andre folk vil ha fjernet blir det ikke gjort noe med. Det var for eksempel massive reaksjoner på TV-serien Trekant, men det ble ikke gjort noe med, sier hun og peker på at det bare var et par-tre
stykker som hadde klaget på korsbruken.

Likestillingsombudet inn i saken

Også Likestillingsombudet har engasjert seg i saken, og har bedt om en redegjørelse om NRKs reglement for religiøse symboler. Likestillingsombud Sunniva Ørstavik sier det kan bli aktuelt å ta opp saken på eget initiativ som en juridisk klagesak hvor de vil vurdere om reglementet rundt religiøse symboler er i strid med diskrimineringsloven.

Les også: