Kontrollkomiteen følger opp anklagene om lovbrudd

Medlemmer av kontroll- og konstitusjonskomiteen vil følge opp anklagene om utpressing og lovbrudd som har framkommet om sykehusstriden i Nordmøre og Romsdal.

Martin Kolberg

Leder av kontroll- og konstitusjonskomitten, Martin Kolberg, sier at det er behov for at komiteen går inn i saken.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Styremøtet i Helse Møre og Romsdal startet behandlingen av sykehussaken onsdag. Under møtet ble det hevdet at avgangen til administrerende direktør nylig kan knyttes til press, lovbrudd og muligens korrupsjon.

Vil ha svar fra Høie

Det var allerede klart at prosessen rundt sykehusstriden blir tema på møtet i kontroll- og konstitusjonskomiteen torsdag. Komiteen vil ha svar på helseminister Bent Høies rolle i prosessen. Det sier komiteleder Martin Kolberg (Ap).

– Det som er viktig for kontrollkomiteen er å påse at statsråden har holdt seg til lovens formuleringer om at alle vedtak skal fattes i et foretaksmøte. Og da må vi vite om han trådt over lovens grenser i det han selv kaller en fortrolig dialog med representanter for foretakene. Så det er innholdet i denne dialogen vi må få svar på, seier Kolberg til NRK.

De alvorlige opplysningene som ble fremmet under styremøtet, vil også fulgt opp, bekrefter Kolberg til NTB.

– Innholdet i disse påstandene kan jeg naturligvis ikke kommentere. Men det dokumenterer behovet for at komiteen går inn i saken, sier Kolberg.

– Det er for tidlig å si om påstandene om lovbrudd vil ha innvirkning på spørsmålene som tas opp. I første omgang er vi dekket opp. Vi har bedt om en redegjørelse om dialogen mellom Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge. Bakgrunnen er at Høie har svart uklart om sin involvering, sier Kolberg.

Går på prosessen – ikke tomtevalg

SVs medlem i komiteen, Bård Vegar Solhjell, varslet at han vil ta opp saken på torsdagens møte. Diskusjonen SV har varslet i Kontrollkomiteen berører ikke valget av tomt, men at prosessene foregår åpent og demokratisk.

– Dersom det kommer ny relevant informasjon fra styremøte i Helse Møre og Romsdal må det selvsagt bli del av hva komiteen må se nærmere på, sier Solhjell.

– Er postitive til behandling i komiteen

Høie sier til NRK at han ser behandlingen i komiteen som en god anledning til å utdype sitt syn.

– Jeg skal selvsagt svare på et brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen på de spørsmålene de måtte ha, og jeg ser det som en god anledning til å få utdype noen av de påstandene som har kommet fram, sier Høie.

– Men det påvirker ikke din anledning til å komme med et vedtak?

– Nei det påvirker ikke vår behandling av saken.

– Mange ubesvarte spørsmål

Pål Farstad

Pål Farstad representerer Venstre på Stortinget.

Foto: Terje Reite / NRK

– Venstre har sagt at vi ønsker at saken skal gå gjennom kontroll- og konstitusjonskomiteen, fordi det er mange ubesvarte spørsmål som har kommet fram i prosessen, sier stortingsrepresentant Pål Farstad fra Venstre.

Han mener påstandene som kom frem under Helse Møre og Romsdal sitt styremøtet onsdag underbygger dette.

– Og dersom komiteen kommer frem til at helseministern må orientere Stortinget om saken, mener du det bør påvirke beslutningsprosessen?

– Ja, jeg mener det ikke er unaturlig. Her bør Høie vise seg ansvarlig ved å få alle fakta på bordet, sier Farstad.

Farstad mener saken likevel ikke bør utsettes for lenge.

– Det bør ikke trekke ut i flere år,men det er ikke unaturlig at dette blir utsatt fram til påske.