I kommunepolitikken i over et halvt århundre

Superveteranen Kåre Brøste (85) møtte som kommunestyrerepresentant for første gang i 1952. Nå stiller han til valg for Arbeiderpartiet igjen.

Kåre Brøste

Kåre Brøste (85) ble første gang valgt inn i kommunestyret i 1952. Nå stiller han igjen til valg for Arbeiderpartiet i Rauma.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det er Rauma i Møre og Romsdal, med turistmagneter som Trollveggen og Trollstigen som er Kåre Brøstes hjemmebane. Men området er ikke bare kjent for sine vakre og majestetiske fjell. Store fosser strømmer ned fra idylliske fjellvann og danner i dalbunnen elva Rauma. Dette har gitt grunnlag for kraftutbygging. Og energipolitikken har vært Kåre Brøstes hjertebarn.

– Energipolitikken har vært det grunnleggende. Det var viktig å skaffe arbeidsplasser til folk. Det er jo grunnlaget for at et samfunn skal vokse. Elektrisk energi produsert av rent vann har vært grunnleggende for min politiske holdning, sier Kåre Brøste.

– Gammelsosialistene hadde makta

Det er 60 år siden Kåre Brøste møtte i kommunestyret for første gang. Til sammen har han vært kommunestyrerepresentant i 52 år. Han har vært aktiv i fylkespolitikken og i Møre og Romsdal Arbeiderparti.

– Jeg meldte meg inn i Arbeiderpartiet i 1946. I den første tiden var det gammelsosialistene som rådde grunnen. De var nokså beinharde. Jeg fikk beskjed om at jeg måtte skrive ned det jeg skulle si på møtene, slik at de kunne kontrollere innholdet på forhånd, forteller Kåre Brøste.

– De ville ha meg med videre

Gjenreisingen av Norge formet Kåre Brøste. Han har vært en beskjeden mann som aldri har søkt posisjoner. Men han er en stemme som blir hørt og som nyter stor tillit. Ved kommunevalget for fire år siden fikk han 91 tilleggsstemmer. Det er ganske mye i en kommune som Rauma.

Nå er det valg igjen, og Kåre Brøste er blitt overtalt til å stille på listen.

– Det var alle henvendelsene om at jeg måtte fortsette som gjorde at jeg stilte på nytt.

– Folk ville altså ha deg med videre?

– Ja, det hørtes jo slik ut, da, sier Brøste.

– Tillit er grunnleggende

Mens vi besøker Kåre Brøste øverst i Romsdalen kimer telefonen i ett sett. Folk ringer og vil ha Kåre Brøste til å ta opp saker. Der det trengs en lobbyist for å fremme saker for Rauma, der dukker gjerne Kåre Brøste opp. Nøkkelordet er tillit.

– Det er det grunnleggende for alt man skal foreta seg i livet uansett. Oppnår man tillit går arbeidet mye lettere.

– Er det lite av en slik tankegang i dag?

– Ja, det er det. Og politikerne har selv skylden for det. Man skal ikke gå ut og love alt mulig. Men man skal at man skal jobbe for sakene, sier Brøste.

Sa nei til Stortingsplass

Kåre Brøste står i år et stykke nede på kommunevalglisten for Arbeiderpartiet i Rauma. Men det er velgerne som avgjør. Selv er han ikke så opptatt av om han kommer inn eller ikke.

Jeg har aldri hatt spisse albuer. Jeg har alltid tatt de jobbene der jeg har følt jeg kunne utrette noe. En gang var jeg sikret plass på listen til stortingsvalget. Det sa jeg nei til. Jeg følte jeg ikke hadde kompetanse til å være der, forteller superveteran Kåre Brøste.