NRK Meny
Normal

– Det er i strid med kommuneloven

Kommunene har fått beskjed om at de må utrede et annet alternativ enn å bestå som egen kommune i kommunereformen. Det kan de ikke pålegges ifølge norsk lov.

Arne Sandnes

Arne Sandnes er ordfører i Norddal kommune. De fortsetter som egen kommune uten å ha utredet et alternativ nummer to.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Jan Fridtjof Bernt

Jan Fridtjof Bernt er professor i jus ved Universitetet i Bergen.

Foto: Kjetil Rydland/NRK

– Jeg har merket meg at man på litt ulike måter i ulike fylker har gitt kommunene inntrykk av at de har en plikt til å lage grunnlaget for at man må treffe avgjørelser man ikke selv ønsker, og det er rett og slett i strid med kommuneloven, sier professor i jus ved Universitetet i Bergen, Jan Fridtjof Bernt.

I kommunereformen har kommunene fått beskjed om at de har plikt til å greie ut andre alternativer enn å bestå som egen kommune. Slik fungerer det ikke, mener Bernt.

– Hvis det er slik at staten ønsker å gripe inn i kommuneinndelingen og det kan de gjøre, da skal staten gjøre det på eget ansvar etter egen utredning. De kan ikke lage en modell der det ser ut som det er kommunene som har lagt dette til rette, når kommunene i virkeligheten ikke ønsket det, sier han.

– De kan ikke pålegges noe utredningsarbeid, konstaterer han.

Dropper alternativ nr. 2

En kommune som har fått med seg hva lovverket egentlig sier, er Norddal kommune.

– Vi har fått en bestilling fra fylkesmannen og det har alle andre kommunene i fylket også. Der står det at vi skal utrede et annet alternativ som skal fremstilles som et alternativ 2. Men vi kan ikke se at fylkesmannen med loven i hånd kan kreve det og derfor gjør vi det heller ikke, sier ordfører Arne Sandnes (Sp).

Torsdag ettermiddag kommer kommunestyret i Norddal til å vedta at de fortsetter som egen kommune, uten at det er tatt med andre alternativer i betraktningen.

– Grunnen til det er at vi har fått et helt klart råd fra folket i Norddal gjennom en folkeavstemning om at vi skal fortsette som egen kommune. Det har vi tenkt til å følge, sier Sandnes.