NRK Meny
Normal

– Mange er bekymret over flyktningstrømmen

Kommuneledelsen i Møre og Romsdal er usikre på om de klarer å ta imot alle flyktningene som nå skal bosettes. – Det står ikke på viljen, men mange er bekymret, sier regiondirektør i KS, Gunnar Bendixen.

Buss med flyktninger

KRISTIANSUND: Lørdag ettermiddag, i forrige uke, kom det et fly med asylsøkere til Kristiansund. Flyet kom direkte fra Kirkenes. Det skal ha vært rundt 70 asylsøkere i flyet.

Foto: Frode Berg / NRK

Regiondirektør i KS Midt-Norge, Gunnar Bendixen, forteller at kommunene er forberedt på å ta imot flere flyktninger og asylsøkere og opprette egne mottak. Men han ser også utfordringer.

– Utfordringene ligger i antall flyktninger og asylsøkere som kommer. De er også usikre på om de som har anvaret, følger opp som de skal, sier Bendixen.

Utfordringene ved bosetting

Fylkeslege for Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Christian Bjelke, ser også at den største utfordringen er at det er så mange flyktninger som kommer på en gang.

Gunnar Bendixen

SPENT: Regiondirektør i KS Midt-Norge, Gunnar Bendixen. Han er spent på hvordan kommunene og fylket kommer til å håndtere mottak av flyktninger og asylsøkere fremover.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Regiondirektør Bendixen forteller at kommunene skal bosette flyktninger og asylsøkere, så lenge de klarer å møte utfordringene som følger. Det betyr at enkeltkommunene kan si nei, fordi de ikke kan ta imot antallet som er bestemt at de skal ta imot, forteller Bendixen.

– Men da er det viktig at vi tar tak i hvorfor kommunene ikke kan ta imot flyktninger; er det kompetanse eller penger? Så må vi gi bedre oppfølging og bedre rammevilkår for kommunene, sier han.

De som sitter i fylkesstyret for KS i Møre og Romsdal er bekymret, forteller Bendixen. Han legger til at det ikke går på manglende vilje eller dårlig apparat og komeptanse.

– Alvoret har gått opp for oss

Kommunene i Møre og Romsdal må forberede seg på å ta mot tusenvis av flyktninger. Det sa UDI på konferanse i Molde i dag.

Eva Vinje Aurdal

Ordfører Eva Vinje Aurdal sier nå at alvoret har gått opp for henne.

Foto: Trond Vestre / NRK

Ordførerene trodde knapt sine egne ører da de fikk høre hvor mange asylsøkere som er kommet til Norge de siste ukene, som kommunene må gi tak over hodet.

– Alvoret har gått opp for oss, i enda sterkere grad, sier Eva Vinje Aurdal, ordfører i Ålesund.

UDI ber nå alle kommuner bidra. Det er ikke lengre snakk om noen hundre asylsøkere, men tusenvis bare i Møre og Romsdal.

Er forberedt på å håndtere helsesituasjoner

Fylkeslege Bjelke forteller at det er kommunenes ansvar å bygge opp et apparat som kan ta hånd om helsesituasjonen til asylsøkerne og flyktningene som kommer til fylket.

Christian Bjelke

UDI: Fylkeslege i Møre og Romsdal, Christian Bjelke, forteller at UDI har ansvar for å følge opp flyktningene og asylsøkerne med eventuelle smittsomme sykdommer.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Han legger til at Fylkesmannen skal gjøre sitt for å øke kompetansen og innkalle til kurs og undervisning slik at kommunene møter de ulike helsesituasjonene best mulig. Han ser ikke at det skal bli noen store problemer å håndtere helsesituasjonene.

– På sikt kan det likevel bli utfordrende å møte de psykososiale forholdene med en del av flyktningene. Mange har nok en del traumatiske opplevelser bak seg, sier Bjelke.

Han opplever at kommunene i Møre og Romsdal er gode på å håndtere helsesituasjonen til flyktningene og asylsøkerne som kommer til fylket.

– Vi har spesialhelsetjenesten spredt og vi har dyktige kommuner, sier Bjelke.