Hopp til innhold

Kommunen glemte vaksinedose på omsorgssenter – nå er flere smittet

Herøy kommune har satt krisestab etter at de oppdaget at pasientene ved omsorgssenter ikke har fått oppfriskingsdose. På den ene avdelingen pågår det nå et større smitteutbrudd.

Herøy omsorgssenter

Herøy omsorgssenter ligger i Fosnavåg i Herøy kommune

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Det ble slått alarm i øykommunen på Sunnmøre mandag kveld.

Vil vaksinere utanlandske arbeidere. Bjørn Martin Aasen, kommuneoverlege i Herøy.

Kommuneoverlege Bjørn Martin Aasen.

Foto: Arne Flatin / NRK

Kommunen har de siste dagene hatt smitteutbrudd på en avdeling ved Herøy omsorgssenter. Kommuneoverlege Bjørn Martin Aasen har tidligere omtalt situasjonen som krevende.

Mandag kveld avdekket kommunen et alvorlig avvik. Pasienter ved to avdelinger på omsorgssenteret har ikke fått tilbud om tredje vaksinedose. Dette skal gjelde 27 personer. Tilbudet ble først gitt mandag.

Kommunedirektør Trond Arne Aglen beklager situasjonen sterkt og tar ansvar for avviket. De oppdaget avviket ved smittesporing etter at en ansatt hadde smittet beboere omsorgssenteret.

To avdelinger har ikke fått tilstrekkelig tilbud om vaksine

– Vi avdekket gjennom smittesporing at beboerne ikke har fått den tredje vaksinedosen som er anbefalt. Dette har heller ikke vært avdekket gjennom kontrollen vi har internt. Vi har da dessverre fått smitte inn på avdeling hvor vi har eldre, syke beboere. De har ikke fått tilstrekkelig beskyttelse gjennom vaksineprogrammet som staten har lagt opp til, sier Aglen til NRK mandag kveld.

Trond Arne Aglen

Kommunedirektør Trond Arne Aglen beklager situasjonen som har oppstått på Herøy omsorgssenter

Foto: Herøy kommune

I forbindelse med denne kontrollen har de oppdaget at beboere ved en avdeling til, Eggesbøtun, heller ikke har fått denne tredje vaksinedosen.

Der er det ikke påvist noen smitte. Kommunen vil nå gi et tilbud om vaksine også her.

– Hvis dere skulle fulgt de nasjonale føringene, når skulle dosen vært satt?

– Dette er beboere som er i de prioriterte gruppene, så de ville vært tidlig ute.

Aglen sier at noe av forklaringen på hvorfor tredjedosen ikke ble tilbudt, kan ha vært at denne dosen kommer parallelt med influensavaksinen som skal tilbys de samme beboerne.

Da var det gitt intervallkriterier til når du skal få denne vaksinen og når du skal ha tredje dose covidvaksine. Dette kan ifølge Aglen være én av forklaringene til dette avviket, men han understreker at han ikke kjenner til alle detaljene i forløpet.

– Men det er ikke noen tvil om at disse beboerne burde ha fått tilbud om – og burde vært vaksinert i regi av kommunen.

Smitteutbruddet har rammet blå avdeling ved Herøy omsorgssenter på Sunnmøre.

Sju tilfeller

Det er meldt om sju positive tilfeller knytta til det smitteutbruddet. Smittesporing avdekker at tilfellene sannsynligvis kan spores tilbake til et tilfelle av covid-19 avdekket 30. november.

Det er fire pasienter og tre ansatte som utgjør de syv tilfellene. Det vil være restriksjoner omkring besøk fra pårørende unntatt i helt nødvendige tilfeller. Restriksjonene gjelder foreløpig fram til 12. desember.

Ikke mistanke om omikron

Aglen sier de føler seg sikre på at de nå kjenner de fleste smitteveiene, og det gjør at de er rimelig trygg på at dette er snakk om deltavarianten av covid-19, og ikke omikron.

Kommuneoverlege Bjørn Martin Aasen har mandag ettermiddag varslet statsforvalteren om utbruddet ved omsorgssenteret og om avviket.