Hopp til innhold

Sykehussaken satte punktum for Venstres store valgfest

Til tross for Venstres brakvalg i Kristiansund, beholder Arbeiderpartiet og Kjell Neergaard ordførerkjedet. Den betente sykehussaka stoppa Venstre.

Enighet Kr.sund

Disse skal styre Kristiansund de fire neste åra. Ralph Herter i MDG, Line Karlsvik i SV, Henrik Stensønes i Sp, Linda Dalseg Høvik i Nordmørslista, Stig Ohrvik i Nordmørslista, Sigve Torland i Rødt og Kjell Neergaard i Ap.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

For et år siden var det få som hadde trodd at Venstre skulle bli største parti i arbeiderbyen, men i går var det klart at de gikk frem nesten tjue prosentpoeng.

Etter sjokkvalget møtte Venstre i dag Høyre, Frp og INP for å få til et samarbeid.

Men både de og venstresida var avhengige av å få med Nordmørslista. Og de satt allerede i forhandlinger med Ap to kvartaler bortenfor.

Tirsdag ettermiddag blei det klart at lista på vippen valgte å berge sittende arbeiderpartiordfører Kjell Neergaard. Som takk får de varaordføreren i et samarbeid hvor også SV, Sp, Rødt og MDG er med. Og atter en gang er det den langvarige sjukehussaka som avgjør i Kristiansund.

– Vi kunne ikke svikte velgerne våre i den saka. Dermed var det helt uaktuelt for oss å inngå en avtale med den andre parten, sier Stig Ohrvik i Nordmørslista, som nå blir varaordfører.

Stig Anders Ohrvik

Stig Ohrvik er førstekandidat for Nordmørslista i Kristiansund, og blir nå varaordfører.

Foto: Eirik Haukenes

Ut mot Venstre i sjukehussaka

I fjor blei fødeavdelinga i Kristiansund permanent stengt etter store utfordringer med å rekruttere, til tross for at et stortingsvedtak sier at det skal holde åpent til nytt sjukehus står klart på Hjelset i Molde.

– Venstre er det eneste partiet i Bystyret som ikke har vært helt klar på at de vil ha føde- og akutt i Kristiansund. Derimot har de vært klar på at de vil ha føde- og akutt på det nye såkalte fellessjukehuset i Molde, sier Ohrvik.

– Det er helt feil. Jeg har sagt at hvis det kommer en regjering som sier at vi skal ha føde- og akutt i Kristiansund, så sier vi selvfølgelig ja til det. Men vi er også realister, svarer Tore Larssen, ordførerkandidat for Venstre.

Han viser til at de praktiske utfordringene i dag er for store til at akutt- og fødetilbudet kan komme på plass.

Tore Larssen jubler over valgseier i Kristiansund.

Tore Larssen jubler over valgseier i Kristiansund.

Foto: Marius André Jenssen Stenberg / NRK

Føler seg forbigått

Da Larssen og de andre borgerlige møttes kl. 14.00, visste ingen av dem at Neergaard allerede hadde skrevet ut sin nye samarbeidsavtale. Larssen er skuffa over hvordan dette har foregått.

– Vi føler litt at de handla bak ryggen vår. Vi hadde avtale med både Sp, og delvis SV, om at vi skulle snakkes i løpet av formiddagen. Nordmørslista har vi prøvd å få tak i i en måned nå, uten at de har svart, sier Larssen.

De borgerlige partiene i møte.

Klokka 14 tirsdag møttes de borgerlige for å diskutere samarbeid, men da var allerede avtalen mellom venstresida så godt som inngått.

Foto: Marius André Jenssen Stenberg / NRK

Kjell Neergaard derimot er letta over at nedgangen på nesten femten prosentpoeng ikke kosta han ordførerjobben han har hatt i åtte år.

Det er et valgteknisk samarbeid de fem partia og Nordmørslista har inngått. De er enige om de to ordførerverva og at de skal samarbeide om budsjett, ellers står de fritt til å mene det de vil.

Kjell Neergaard (Ap) i Kristiansund

Kjell Neergaard (Ap) fortsetter som ordfører.

Foto: Eirik Haukenes / NRK