Nye fylker fra 1.1.2020
Foto: Kommunaldept.

Kommune- og regionreformen

Oppsummert

I 2020 slo 119 kommuner seg sammen og ble til 47 nye, større kommuner. I alt er det 356 kommuner og 11 (tidligere 19) fylker i Norge. Støre-regjeringen vil la kommuner og fylker som vil omgjøre dette, få lov til å oppløse seg.

 • Klart for folkerøysting i Kristiansund

  Kristiansund kommune skal gjennomføre folkerøysting om regiontilhøyrsle. Dermed får innbyggjarane kome med sitt råd, før politikarane skal bestemme om kommunen skal vere ein del av Møre og Romsdal eller Trøndelag i framtida.

  Førehandsrøystinga startar 28. desember på kjøpesentera Alti Storkaia brygge og Alti furtura. Sjølve valdagen blir 17. januar, og då kan ein røyste i Bystyresalen på rådhuset frå klokka 09:00 til 20:00. Kommunen vil halde eit digitalt folkemøte om saka på sine nettsider tysdag 14. desember klokka 17:00. Det skriv kommunen i ei pressemelding.

  Kristiansund sett fra sør.
  Foto: Eirik Haukenes / NRK Luftfoto
 • Førte ikke fram for Søgne

  I regjeringserklæringen står det at det må et vedtak i kommunestyret til for at tvangssammenslåtte kommuner skal kunne bli tilbakeført. Det kan skrinlegge planer om å løsrive Søgne fra Kristiansand, Ordfører Jan Oddvar Skisland mener det er et flertall for å ikke reversere kommunesammenslåingen.

Trygve Slagsvold Vedum svarer på om det er en garanti hvis han kommer i regjering at både Viken og Troms og Finnmark blir oppløst.
Fram mot valget skal NRK Sørlandet ut på en valgturne flere steder på Agder. Først ut er Søgne, hvor sammenslåing av kommuner er et hett tema.